hamburger-icon

Kliker.info

Ambasada SAD upozorava : Prevaranti u BiH nude pomoć u dobijanju američke vize

Ambasada SAD upozorava : Prevaranti u BiH nude pomoć u dobijanju američke vize

13 Oktobra
19:18 2012

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu početkom oktobra objavila je da je počeo jednomjesečni period apliciranja za Lutriju za useljeničke vize 2014., popularno nazvanu "Lutrija za zelenu kartu".Paralelno s objavom Ambasade počele su djelovati i lažne internetske stranice koje nude "asistenciju" u dobivanju vize, piše Avaz.ba.Svaka od njih traži neki iznos novca. Neke idu na visoke cifre jer, ako dobijate vizu, to nije šala. Neke, pak, traže simbolične iznose, računajući da će nasjesti veći broj ljudi i tako za sebe postići isti finansijski efekt – kaže jedan Zeničanin, koji je i sam dobio desetak "ponuda".Prevaranti ne prezaju da falsifikuju čak i baner, logo, oznake američke vlade i agencija koje provode "Green Card lottery". Međutim, "kvaka" je u tome što su adresa ili bankovni račun na koji treba uplatiti "taksu" uglavnom van SAD-a. Nakon uplate i isteka roka uglavnom ove lažne agencije prestaju s radom i nestaju s interneta.

– Prijava za Lutriju za useljeničke vize 2014. mora biti popunjena elektronski. Prijave popunjene na papiru neće biti prihvaćene – pojašnjavaju iz Američke ambasade u Sarajevu.- Postoje mnoge lažne internet-stranice koje se predstavljaju kao zvanične stranice vlade Sjedinjenih Država, a tiču se Lutrije za dobivanje useljeničkih viza. Neke kompanije koje se predstavljaju kao vlada Sjedinjenih Država traže novac da bi za vas popunile formular za učestvovanje u Lutriji. Prijava putem elektronskog formulara je besplatna. State department neće obavještavati dobitnike Lutrije u pisanom obliku, nego će, umjesto toga, na potvrdi o učešću u Lutriji navesti uputstva o tome kako da se prijeđe na naredni korak u procesu. Nijedna organizacija ni kompanija nije dobila dozvolu od State departmenta da obavještava učesnike Lutrije o tome da su dobitnici – stoji, između ostalog, u saopćenju koje je objavila Ambasada SAD-a u BiH.Naglašeno je i da je jedina službena stranica Lutrije ona ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država. Ipak, prevaranti svake godine uspiju uzeti desetine hiljada dolara od naivnih.

Dostupno 50.000 viza

U programu Lutrije 2014. biće dostupno 50.000 stalnih useljeničkih viza podnosiocima prijava, nasumično izabranim od ukupnog broja učesnika Lutrije.Ove vize bit će dostupne osobama koje ispunjavaju stroge uvjete za učestvovanje i dolaze iz zemalja s niskom stopom useljavanja u Sjedinjene Države. I osobe rođene u Bosni i Hercegovini mogu učestvovati u Lutriji. Registracija ne garantira kvalificiranje za vizu i izdavanje vize. (Kliker.info-NN)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku