hamburger-icon

Kliker.info

Ambasada SAD u BiH: Koga oni žele obogatiti, svoje birače ili sebe

Ambasada SAD u BiH: Koga oni žele obogatiti, svoje birače ili sebe

17 Maja
13:19 2022

Ambasada SAD-a u Sarajevu reagovala je oštro nakon što jučer u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine nije usvojen Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, a što je jedan od 14 prioriteta Evropske komisije, u vezi s aplikacijom BiH za članstvo u Evropskoj uniji.

“Čelnici stranaka obećali su svojim biračima da će ih uvesti u Europsku uniju. To je teško učiniti kada njihove stranke glasaju protiv reformi koje zahtijeva EU, poput zakona o sukobu interesa i VSTV-u. Koga oni žele obogatiti, svoje birače ili sebe?”, naveli su iz Ambasade SAD-a na Twitteru.

Dom naroda parlamenta BiH u ponedjeljak je glasovima osam od 15 zastupnika, koliko ih je u tom tijelu, usvojio negativno mišljenje ustavno-pravnog povjerenstva o prijedlogu zakona o sprječavanju sukoba interesa o kojemu se u parlamentu raspravlja godinama, a ranije ga je podržao Zastupnički dom.

Evropska je komisija 2019. godine utvrdila 14 prioriteta koje BiH mora ispuniti kako bi dobila status kandidata za člastvo u Uniji, a potom je taj popis redukovan na potrebu usvajanja tri zakona u parlamentu s kojim bi se kandidatski status ipak mogao odobriti. Uz zakon o sprječavanju sukoba interesa tu su i novi zakon o VSTV-u te o javnim nabavkama koje slove za jedno od glavnih uporišta korupcije i zloporabe javnih fondova.

Postojeći zakon tako je loše strukturiran da je u BiH sada dopušteno jednoj osobi istodobno biti na dvije ili tri dužnosti, primjerice biti ministar i zastupnik, i za to primati plaće. Ove godine Transparency International zabilježio je više od 150 takvih slučajeva.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku