hamburger-icon

Kliker.info

Aleksandar Vučić: Nisam dobio poziv za Putinovu inauguraciju

Aleksandar Vučić: Nisam dobio poziv za Putinovu inauguraciju

April 28
16:41 2018

Beograd, 28. aprila 2018. – Predsednik Srbije Aleksandar Vucic ispratio je danas biciklisticku cetvorku, po dva predstavnika Turske i Srbije, na turu od Stambol kapije u Beogradu do Beogradske kapije u Istanbulu. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da još nije dobio pozivnicu za inauguraciju ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali da možda dobije poziv za dan ili dva.

“Ja se i dalje nadam skorašnjem pozivu, a da li će ga biti videćemo. Ne mogu da kažem da očekujem, nadam se (Putinovom pozivu). Ovih dana ćemo imati potvrdu ili negaciju ovog što sam rekao”, zaključio je Vučić.

Primjetio je, međutim, da je malo lidera u svijetu, izuzev turskog predsjednika Rejepa Tayyipa Erdogana, koji su, poput njega, imali toliko sastanaka sa Putinom.

Vučić je rekao novinarima u Beogradu i da ne vidi ništa sporno u tome što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvan na Putinovu inauguraciju, a on nije, dodajući da je Srbija nezavisna zemlja.

“Nezavisna posle mnogo godina i u donošenju svojih odluka. Da budete nezavisni u svemu tome potrebna vam je mnogo snažnija ekonomija, potrebno vam je mnogo snažnije ruikovodstvo nego što smo imali. Potrebno vam je da izdržite mnoge stvari u međunarodnoj areni koje nije jednostavno izdržati”, objasnio je.

Zašto Putin nije pozvao Vučića?

“Izbor Srbije je njen put ka EU i njeno prijateljstvo sa Rusijom, Kinom i Turskom i da nikome ne dozvoli da se u to meša. I da ne uvede sankcije Ruskoj Federaciji. Izbor Srbije je da bude vojno neutralna”, rekao je Vučić, kod Stambol kapije u Beogradu, odakle je ispratio četvoro biciklista iz Srbije i Turske koji kreću put Istanbula povodom predstojeće Vučićeve posjete Turskoj.

Naime, kako je ranije saopšteno, Vučić će 7. maja, za kada je zakazana Putinova inauguracija, biti u zvaničnoj posjeti Ankari, gdje će boraviti na poziv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Susret je, kako je medijima rečeno u kabinetu predsjednika Srbije, zakazan prije nekoliko mjeseci.

Beogradski mediji spekulišu o mogućim razlozima izostanka Putinovog poziva.

Navode da bi jedan od razloga mogao da bude Vučićev odnos sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, sa kojom se samo u proteklih mjesec dana vidio dva puta i tom prilikom izjavio da će se sa njom konsultovati oko riješenja kosovskog pitanja.

Kao drugi razlog pominje se raniji ruski zahtjev da pripadnici Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu dobiju diplomatski status, zbog čega su SAD javno izrazile zabrinutost.

Rusija je svoj zahtev obrazložila i činjenicom da i pripadnici NATO-a u Srbiji uživaju diplomatski status.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *