hamburger-icon

Kliker.info

2000 godina pretvoreno u prah i pepeo : ISIL uništio antički hram u Palmiri

2000 godina pretvoreno u prah i pepeo : ISIL uništio antički hram u Palmiri

24 Augusta
08:07 2015

Palmira123Pripadnici oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) uništili su hram u drevnom sirijskom gradu Palmiri, saopćili su aktivisti.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji, objavila je kako je ISIL uništio hram Baal Shamin dignuvši ga u zrak prije mjesec, dok druga grupa aktivista, sa sjedištem u Turskoj, navodi da se to dogodilo u nedjelju.

Obje grupe se oslanjaju na informacije ljudi iz Palmire i za sada nije jasno zašto im se podaci razlikuju, prenosi agencija AP.

‘Najcrnja predviđanja’

Informaciju o uništenju hrama je potvrdio i sirijski direktor za antikvitete Maamoun Abdulkarim, koji je kazao da je u hram postavljena, a potom i aktivirana velika količina eksploziva.

„Naša najmračnija predviđanja se, nažalost, dešavaju“, izjavio je on za agenciju AFP, dodavši da je ISIL „vrši egzekucije u antičkom teatru, u julu je uništio poznatu statuu Lava i pretvorio muzej u zatvor i sudnicu“.

Palmiru su pripadnici ISIL-a zauzeli krajem maja, poslije čega se pojavila informacija da su grad minirali, a u julu da su uništili nekoliko drevnih spomenika, uključujući statuu Lava drevnoarapske boginje Alat staru gotovo 2.000 godina, koja je postavljena na ulazu u muzej.

Prema predanju, Palmiru je osnovao biblijski car Solomon i jedan je od najbogatijih gradova kasne antike, u oazi Sirijske pustinje.

Ruševine koje se protežu na tri kilometra na spisku su objekata svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Ubistvo eksperta

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova, upozorila je u petak da pripadnici ISIL-a u Siriji i Iraku učestvuju u najbrutalnijem, sistematskom uništavanju drevnih lokaliteta, nezabilježenom još od Drugog svjetskog rata.

Ona je to izjavila nekoliko sati nakon što su članovi ove grupe potpuno uništili manastir u centralnoj sirijskoj provinciji Homs, star 1.500 godina.

Prije nekoliko dana, pripadnici ISIL-a pogubili su u Palmiri čuvenog sirijskog eksperta za antiku i arheologa, bivšeg direktora arhitektonsko-historijskog kompleksa, 82-godišnjeg Khaleda Asaada.

Članovi porodice rekli su da je Asaadovo obezglavljeno tijelo bilo vezano za antički stub na centralnom trgu Palmire. Prije ubistva, Assada su nekoliko sedmica mučili.

(Kliker.info-AJ)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku