hamburger-icon

Kliker.info

U SDA nema euforije : Ne možemo govoriti o velikoj pobjedi, a bolni poraz je ako izgubimo Srebrenicu

U SDA nema euforije : Ne možemo govoriti o velikoj pobjedi, a bolni poraz je ako izgubimo Srebrenicu

03 Oktobra
06:02 2016

bake15U Centrali Stranke demokratske akcije nakon sumiranja preliminarnih rezultata nije bilo pretjerane euforije. Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prilikom svog obraćanja kazao je da je SDA potvrdila poziciju najjače političke stranke u BiH sa najvećim brojem za vijećnike i odbornike, a koalicija sa najvećim brojem načelničkih pozicija, piše bh. novinska agencija Patria.

– Prema rezultatima koalicija SDA-SBB osvojila je 34 pozicije načelnika, u FBiH 33 u RS 1. Nezavisni kandidat u Srebrenici kojeg je podržala koalicija SDA-SBB je također vjerovatni pobjednik kada se prebroje svi glasovi u odsustvu i koji dolaze poštom – kazao je Izetbegović.

On je potvrdio da su izgubili pozicije načelnika u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji.

– U većini općina gdje koalicija nije osvojila poziciju tu nije dobila ni druga politička opcija to su redovito bivši članovi SDA i SBB.

On je kazao da se ne može govoriti o velikoj pobjedi, ali može o samoj pobjedi.

– Definitivno je ovo pobjednička koalicija vidjet ćete po broju vijećnika kada se prebroji broj glasova i broj vijećnika. U Sarajevu je SDA uzela skoro sve, osim općine Stari Grad. Sarajevo je jako važno, općina Centar je važnija nego nekih 10-ak drugih općina – kazao je Izetbegović.

Dodao je da je najvažnije očuvati koaliciju sa SBB-om i jačati je te smatra da tako vide i iz ove stranke.

Na pitanje novinara Patrije da li ima razočarenja zbog gubitka nekih općina Izetbegović je vrlo precizno kazao:

– Ako ne bude gubitka Srebrenica nikakvog posebnog razočarenja nema. Srebrenica bi bila bolno razočarenje.

O pobjedi Milorada Dodika u RS-u i utjecaju referenduma na to, predsjednik SDA je kazao da je na sceni još uvijek nacionalistička agenda.

– Ta nacionalistička agenda još uvijek dobija što je pomalo zabrinjavajuće nakon velikih iskustava i u politici i ratnih i nakon rata. Neko mora u ovoj zemlji voditi ozbiljnu i odgovornu politiku i mislim da će to biti upravo ova koalicija SDA-SBB-HDZ BiH.

O pobjedi Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši Izetbegović je kazao da je riječ o ratnom zločincu.

–  To je potrošeni političar, starac, depresivno je to, ali to je čovjek koji nema energije da išta uradi, što bi naš narod rekao nema kuveta.O događajima u Stocu koji su doveli do toga da bude prekinut izborni proces, Izetbegović je kazao da je na institucijama da sve ispitaju.

– Ko su oni da smjenjuju Bošnjake, da stavljaju Hrvate, da ih vrijeđaju. Svi treba da odgovaraju uključujući i našeg člana Salmira Kaplana.

(Kliker.nfo-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. husotetkin
    husotetkin 03 Oktobra, 10:32

    Ti si prvi bilmezu jeda koji treba odgovarati, sad si otvoreno reko da ti je jedna sarajevska opstina vrjednija od 10 drugih. A Srebrenicu da imas i mrve obraza nebi ni spomenuo. Srebtenicu su prodali izetbegovici i sda od 95 do danas. Upucujem dovu Svevisnjem da vas stigne ono sto ste zasluzili. Srebrenicki Sehidi su izetbegovica i sda djelo, ko to nece da vidi nikad ne progledo
    Amin, Amin, Amin.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku