hamburger-icon

Kliker.info

Nakon mise za Bleiburg i antifašističkih protesta u Sarajevu : Beznadežni “klinč različitih memorija”

Nakon mise za Bleiburg i antifašističkih protesta u Sarajevu : Beznadežni “klinč različitih memorija”

17 Maja
17:27 2020

Različite su reakcije u BiH i regiji nakon mise za Bleiburške žrtve i antifašističkih protesta u Sarajevu. Incidenata nije bilo, a komentari su umjereniji. Ipak, govori se o beznadežnom “klinču različitih memorija”.

„Bella ciao“ i druge partizanske pjesme odjekivale su Sarajevom tokom antifašističkih protesta, a upriličena je i komemorativna šetnja za žrtve Drugog svjetskog rata, odnosno ustaškog režima. Istovremeno, u sarajevskoj Katedrali Srca Isusova, vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je Svetu misu za žrtve Bleiburške tragedije i ostale žrtve Drugog svjetskog rata.

„Neka se crkva moli za mrtve, ali zašto ista misa za ustaše, četnike, Handžar diviziju i njihove žrtve? Zar nisu pomislili da bi to nekoga moglo uvrijediti? Ako je molitva za sve žrtve Drugog svjetskog rata, zar onda Jasenovac nije najprikladnije mjesto? A ovdje smo i da bi odali počast svim žrtvama fašizma“, kaže jedan od učesnika  protesta.

Uvodeći u Svetu misu, kardinal Vinko Puljić je, između ostalog, kazao da sve žrtve, pa i bleiburške, imaju pravo na poštovanje i da se pomirenje može graditi samo na istini „koliko god ona gorka bila“.

„Nažalost, tamo gdje je zavladala mržnja, izgubio se taj osjećaj poštovanja“, naglasio je Puljić. Pojasnio je da sjećanje na žrtve nije „huškačka mašinerija“, nego čuvanje vlastitog dostojanstva, te izrazio zahvalnost „istinskim istraživačima“ događaja iz prošlosti. „Ne može se sotonizirati jedno znakovlje pod kojim su se činili zločini, a drugo znakovlje pod kojim su ovi zločini učinjeni veličati i nametati javnosti kao simbole“, rekao je kardinal.

Nekoliko hiljada građana su juče u Sarajevu šetnjom pokazali da ne odobravaju misu niti historijski revizionizam.

Nekoliko hiljada građana su juče u Sarajevu šetnjom pokazali da ne odobravaju misu niti historijski revizionizam.

Milan Trivić: „Mijenja li EU odnos prema fašizmu?“

Sarajevski dogradonačelnik Milan Trivić ponosan je što u subotu (16.5.) nije zabilježen nijedan incident, iako se u glavnom gradu BiH okupilo više hiljada ljudi.

„Sarajevo je pokazalo visok civilizacijski nivo. Nije se protestiralo protiv mise, ali je odata počast žrtvama fašizma, žrtvama koje su ubili zločinci za čije se duše molilo na misi u Sarajevskoj katedrali“, kaže Trvić za Deutsche Welle. Razočaran što je Hrvatska, koja predsjedava Vijećem Evropske unije (EU), pokrovitelj i organizator sarajevske mise za Bleiburške žrtve, Trivić prenosi i zabrinutost Sarajlija zbog „indiferentnog“ odnosa EU. „Građani Sarajeva danas se pitaju da li to EU mijenja svoj odnos prema fašizmu“, kaže Trivić.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić, koji je ranije izjavio kako „neće Crkva misom obnoviti NDH“ (Nezavisnu Državu Hrvatsku), smatra kako je najvažnije da se misa završila u miru i dostojanstveno. On vjeruje da se oko cijelog slučaja „nepotrebno digla prašina“ i da za usijanu atmosferu u Sarajevu uoči mise nije bilo nikakvog ozbiljnog povoda.

„Misu je predvodio kardinal Puljić koji se toliko puta do sada potvrdio kao čovjek mira, dijaloga i suživota. Misa nije miting na kojem se procjenjuje šta je neko učinio i za šta je odgovoran. Konačnu prosudbu o tome treba ostaviti dragom Bogu“, kaže Topić za Deutsche Welle.

Kritike kardinalovih poruka

Zvanični Zagreb nije se oglašavao nakon mise, iako je iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova ranije upućena podrška kardinalu Puljiću. Hrvatski mediji izvještavali su o misi te akcentirali kardinalove poruke. Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić izrazila je na Twitteru poštovanje Sarajevu „gradu koji je još jednom pokazao svoju veličinu oduprijevši se historijskom revizionizmu i savremenom veličanju fašizma u svim njegovim izdanjima“.

Vesna Pusić@vpusic
 

Poštovanje gradu koji je još jednom pokazao svoju veličinu oduprrijevši se povijesnom revizionizmu i suvremenom veličanju fašizma u svim njegovim izdanjima

67 people are talking about this
 
 

Hrvatski novinar Drago Pilsel, o čijem je preobražaju „od ustaše do antifašiste“ pisala i Slobodna Evropa, na svom Twitter nalogu kritikovao je poruke kardinala Vinka Puljića.

„Vrlo loša propovijed kardinala Puljića u Sarajevu: obranaška, manipulativna. Deset puta je osudio partizane, niti jednom ustaše. Deset puta je rekao ‘mržnja’, niti jednom ‘ljubav’. Antifašiste je nazvao mitomanima. Podržao je revizioniste Jasenovca. Nije pokazao katarzu“, napisao je Pilsel.

Drago Pilsel@dragopilsel
 

Vrlo loša propovijed kardinala Puljića u Sarajevu: obranaška, manipulativna. Deset puta je osudio partizane, niti jednom ustaše. Deset puta je rekao ”mržnja”, niti jednom ”ljubav”. Antifašiste je nazvao mitomanima. Podržao je revizioniste Jasenovca. Nije pokazao katarzu.

View image on Twitter
281 people are talking about this
 
 

Ivo Goldstein: „U klinču smo različitih memorija“

Misu za Bleiburške žrtve osudile su i jevrejske zajednice u BiH i regiji, Svjetski jevrejski kongres i Centar Simon Wiesenthal koji je pozivao i na zabranu ove manifestacije. Hrvatski historičar Ivo Goldstein ne osporava misu u spomen na duše umrlih, ali upozorava na opasnosti od politizacije ovog slučaja.

U kratkom osvrtu na zbivanja u Bleiburgu i Sloveniji prije 75 godina, Goldstein kaže da je riječ o događajima koji se  mogu i trebaju „slojevito tumačiti“. „To nije bilo samo izvršenje pravde, nego je tu bilo i osvete i osvetničkog djela“, kaže Goldstein za Deutsche Welle.

On napominje da se ni jugoslovenski režim ni države nastale raspadom bivše Jugoslavije nisu u stanju suočiti sa svojom prošlošću. „Gotovo u pravilu sve funkcionira po načelu ‘svi su krivi samo ja pravedan’, dakle stvara se jedna viktimološka slika historije u kojoj je ‘moj narod’ i ‘moja vjera’ isključivo žrtva, a oni drugi su isključivo krivci. Mi smo i danas u tom klinču različitih memorija bez puno nade da ćemo iz njega uskoro izaći“, kaže Goldstein.

Politika opterećena prošlošću

Iz Documente – Centra za suočavanje s prošlošću su, povodom mise Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu za žrtve Bleiburga, optužili hrvatske vlasti da u BiH izvoze politiku koja nema snage raskrstiti s ustaškim pozdravom „ZDS“.

„Zabrinuti smo za mukom uspostavljeni mir na ovim prostorima. Žalimo što se iz naše zemlje na službenom nivou ne šalju poruke izgradnje povjerenja, nego se, nakon stišanog obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, iz Hrvatske, kao članice EU, u Bosnu izvozi nemir politike koja nema snage raskrstiti s ustaškim pozdravom“, poručuju iz Documente.

Sarajevska misa za Bleiburške žrtve i antifašistički protesti nisu izazvali toliko medijske pažnje u Srbiji, niti su se zvaničnici ove države oglašavali u vezi sa ovim događajima. O misi i protestima izvještavala je Radio-televizija Srbije koja na svom internet portalu donosi komentare „za“ i „protiv“ mise, te apostrofira raniju izjavu Mitropolije Dabrobosanske, odnosno mitropolita Hrizostoma, koji je poručio da se misom za Bleiburg u Sarajevu „zatvaraju vrata saradnje i svih odnosa ove mitropolije s Nadbiskupijom vrhbosanskom“.

Jučerašnju misu je osiguravala policija. Okupljanje, niti kretanje oko sarajevske katedrale nije bilo dozvoljeno.

Jučerašnju misu je osiguravala policija. Okupljanje, niti kretanje oko sarajevske katedrale nije bilo dozvoljeno.

Dušan Janjić; „Neonacizam i neofašizam pod maskom etnonacionalizma“

Direktor beogradskog Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da „i Srbija ima one koji se raduju sarajevskoj misi, jer bi po sličnom principu i sami da ožive Nedića, četnike i ostale“.

„Ovdje postoji ćutljiva većina koja, kao i 90-tih, ne zna šta se to tamo daleko dešava i koja ima potpunu konfuziju oko toga šta je Bleiburg. Istu konfuziju imaju i u Hrvatskoj. To više nije ni euroskepticizam ni konzervativni populizam. To je neonacizam i neofašizam pod maskom etnonacionalizma. Izmještanjem bleiburške komemoracije u Sarajevo, vrijeđaju se žrtve Drugog svjetskog rata u tom gradu, ali se zloupotrebljava i vrijeđa i Sarajevo kojeg su srpski ‘borci’ četiri godine bombardovali u posljednjem ratu“, kaže Janjić za Deutsche Welle.

On napominje da „BiH nije Austrija“ i da ne može zabraniti ni skupove sa fašističkim ikonografijama na kojima se otvoreno veličaju i osuđeni ratni zločinci, jer ova država nema zakone o zabrani negiranja holokausta, genocida i drugih ratnih zločina.

BiH je „razvaljena“ država, čemu je, kako ističe, doprinijela i srpska nacionalistička politika. „Bojim se da će ovakvi događaji samo produbiti ono što je najopasnije za BiH i regiju – podjele i sukobe po etničkim linijama“, upozorava Dušan Janjić.

Samir Huseinović (DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku