hamburger-icon

Kliker.info

Ambiciozni planovi kompanije „Turkoil“: Turci ulažu milijardu i po eura u bh. tržište nafte

Ambiciozni planovi kompanije „Turkoil“: Turci ulažu milijardu i po eura u bh. tržište nafte

25 Aprila
04:58 2011

Turska kompanija „Tukoil“, koja je nedavno unajmila dio saniranih spremnika za naftu „Naftnih terminala FBiH“ Ploče, veličine 10.000 metara kubnih, ulazi na bh. tržište nafte i naftnih derivata s ambicijama da postane glavni distributer nafte u ovom dijelu Evrope.

Narastajuće tržište             Ovo je potvrdio i Eren Veral, koordinator „Turkoila“ za strane investicije, koji je kazao da će ova kompanija u BiH djelovati i na maloprodajnom i na veleprodajnom planu.Veral je, naime, za turske agencije izjavio da je „Turkoil“ unajmio polovinu cisterni u luci Ploče za narednih deset godina te da će ova kompanija s radom početi u julu ove godine. On je dodao da je kompanija spremna otvoriti i benzinske pumpe u BiH, a kao prednost ističe činjenicu da na bh. tržištu nema velikih globalnih naftnih igrača.- Za nas je to prednost, jer su na tržištu vrijednom dva miliona tona prisutni austrijski OMV, hrvatska INA i slovenski „Petrol“ – kazao je Veral.Kako „Avaz“ saznaje, u bh. tržište nafte Turci namjeravaju uložiti oko milijardu i po eura.

 Prepoznali su, naime, da se radi o narastajućem tržištu, jer podaci govore da je potrošnja nafte u našoj zemlji prošle godine iznosila 2,5 miliona tona, dok je prije dvije godine potrošeno 1,5 miliona tona.Ovaj projekt podrazumijeva i zapošljavanje više od 1.000 radnika u BiH, a ako se sve bude odvijalo prema njihovim planovima, Turci će uskoro poklopiti ovaj dio evropskog tržišta nafte i naftnih derivata. Objelodanjivanjem ovog projekta, mnoge turske kompanije zainteresirale su se za BiH te je navodno u planu još pet-šest sličnih projekata.Na koji su način Turci pristupili ovom projektu potvrđuje i izjava Ibrahima Bećirbegovića, direktora „Terminala FBiH“. On je za naš list kazao da je ponuda „Turkoila“ bila daleko povoljnija od onoga što je nudilo ostalih desetak kandidata koji su učestvovali na tenderu.

Povoljniji uvjeti                       – Ovim novim ugovorima osigurali smo mnogo povoljnije uvjete, skoro duplo u odnosu na Britance, koji su ih ranije iznajmljivali – kazao je Bećirbegović.On dodaje da su Turci zainteresirani i za unajmljivanje kontinentalnih terminala kojima upravlja ova državna  kompanija.  Inače, turska kompanija „Turkoil“ posluje od 2002. godine i smještena je u jugoistočnom dijelu Turske, u gradu Gaziantepu.Bavi se proizvodnjom, trgovinom i distribucijom nafte i naftnih derivata. Dio je velike grupacije „Kizil Group“ sa sjedištem u Istanbulu, koju čini nekoliko velikih kompanija koje se bave trgovinom naftom i naftnim derivatima, ugljem i željezom. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku