hamburger-icon

Kliker.info

Zvonko Jurišić : Uskoro stvaranje trećeg hrvatskog političkog bloka u BiH

Zvonko Jurišić : Uskoro stvaranje trećeg hrvatskog političkog bloka u BiH

19 Januara
04:33 2010

Sve je življe na hercegovačkoj političkoj sceni. Nakon što je, po nalogu Ive Sanadera, svojevremeno HDZ BiH podijeljen na dvije stranke, ovih dana se, daleko od očiju javnosti, privodi kraju ujedinjavanje tri političke partije u jednu. Hrvatska stranka prava Đapić – dr. Jurišić uskoro bi se mogla ujediniti sa Hrvatskom narodnom zajednicom i Hrvatskim zajedništvom Herceg Bosne.Gost političkog magazina 60 minuta bio je Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a, s kojim je razgovarano o stvaranju trećeg hrvatskog bloka.On je potvrdio medijske napise o ujedinjenju stranaka. S Petrom Milićem (HZ) i Milenkom Brkićem (HNZ) je, kaže, održano nekoliko sastanaka, na kojima se došlo na ideju ujedinjenja – ne koalicije, precizira on. U osnovu budućeg imena će biti Hrvatska

stranka prava.Kaže kako su se pokazali da mogu odgovorno raditi svoj posao. Pokazali su se i kao jedna koheziona snaga kada su u pitanju političke stranke. Smeta mu postojanje 17 ili 18 stranaka s hrvatskim predznakom – mnoge od njih ne mogu ostvariti izborni rezultat. Želja mu je da se okrupni hrvatska politička scena.Dosada smo korektno surađivali i imali koalicijski odnos sa HDZ-om 1990. Možda pravaši na neke stvari gledaju malo drugačije i možda smo malo eksplozivniji i brži, objašnjava Jurišić. Svaka koalicija je teška, ali mi nismo ni blizu politike HDZ-a BiH.
Kaže da podržava odluku hrvatske premijerke Jadranke Kosor – o onemogućavanju dvostrukog glasovanja – kako bi se sredili birački popisi. U slučaju da glasač ima dva prebivališta – jedno u Hrvatskoj i jedno u BiH – treba glasovati tamo gdje mu je prebivalište u Hrvatskoj. Ako želi glasovati u BiH, treba se najaviti u Hrvatskoj i reći da želi to svoje pravo obaviti u BiH. Eventualne greške treba ispraviti – da jedna osoba ne bi mogla glasovati na dva mjesta, tvrdi on.Ne bih rekao da se HDZ Hrvatske na ovaj način sveti bh. Hrvatima zbog neuspjeha Andrije Hebranga na predsjedničkim izborima, misli on. Ipak, razočaran sam. HDZ BiH, na čelu sa Draganom Čovićem, na neki je način izdao HDZ Hrvatske jer su dali deklarativnu potporu Andriji Hebrangu, a u biti su već u prvom krugu uradili sve da on ne dobije značajan broj glasova. Vjerojatno su postojala neka druga obećanja – prije svega osobne prirode. HDZ 1990 je uglavnom podržao Hebranga.Od novog hrvatskog predsjednika Ive Josipovića očekujem normalan odnos i komunikaciju sa vlastima BiH. Očekuje da se, kao predsjednik zemlje supotpisnice Daytonskog mirovnog sporazuma i na temelju Ustava Republike Hrvatske, brine o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Hrvati u BiH nemaju ravnopravan status. Osobno ću kod predsjednika Jospovića – ali ne samo kod njega nego i kod svih relevantnih političkih čimbenika – zagovarati sazivanje nove međunarodne konferencije koju je najbolje nazvati Dayton 2, zaključuje Jurišić na kraju. (Kliker.info-FTV)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku