hamburger-icon

Kliker.info

Zvona za uzbunu : Tajna misija Karla Bidta u Beogradu

Zvona za uzbunu : Tajna misija Karla Bidta u Beogradu

12 Oktobra
11:50 2009

Karl Bilt (Carl Bildt), ministar vanjskih poslova Švedske, koja trenutno predsjedava Evropskom unijom (EU), u subotu je posjetio Beograd. Tokom boravka u glavnom gradu Srbije, Bilt se sastao s predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Zanimljivo je da ta posjeta nije dobila publiciteta u beogradskim medijima, pa izgleda kao da je Bilt tajno bio u posjeti nama istočnom susjedu.
Vijest na blogu
Zbog toga se i ne zna o čemu je šef švedske diplomatije pričao sa srbijanskim zvaničnicima, a da nije upravo Biltovog bloga, javnost vjerovatno ne bi ni znala o "tajnoj" Biltovoj misiji.- Subota koja je trebala biti slobodna odvela me u Beograd na razgovor s predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem. Radi se o razgovoru koji je jedan u nizu pokušaja da se prekinu različite balkanske blokade u evropskim integracijama – napisao je Bilt u svom subotnjem obraćanju javnosti posredstvom bloga.Zanimljivo je da su neki visoki međunarodni politički krugovi u Sarajevu vijest o Biltovoj subotnjoj posjeti Srbiji primili s iznenađenjem. S obzirom na utemeljeno nepovjerenje prema onome što prvi visoki predstavnik u BiH radi proteklih nekoliko godina, Biltov odlazak u Beograd svačiju ruku mahinalno upućuje prema zvonima za uzbunu. Nema sumnje da je Biltova posjeta Beogradu motivirana i početkom razgovora u Butmiru. Pomoć i podrška Srbije, prema procjenama Zapada, veoma su bitne da se uspješno okonča ono što je započeto u četvrtak uvečer u komandi EUFOR-a. Problem je, međutim, što niko u BiH ne zna tačno šta je to započeto?Iz izjava političkih lidera koji su bili za pregovaračkim stolom vidljiv je više spisak želja svakog od njih nego realne teme o kojima se može pričati. Zapadni posrednici su u BiH, na terenu grozničavo rade da se uspjeh postigne, imaju ogromne probleme u razbijanju političkih iluzija i snižavanju zahtjeva bh. faktora.
Vlastiti interes
U srbijanskoj štampi, nakon nezabilježene Biltove posjete imamo, s druge strane, istaknute najave da će ta zemlja, uprkos svemu, od 1. januara (najvjerovatnije) dobiti bezvizni režim i da bi joj do kraja godine trebao biti odmrznut Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Srbija, dakle, u Biltovoj posjeti i pregovorima u Butmiru ima vlastiti interes. Pitanje je koliko je EU snažna da kapitalizira iz toga, a još više koliko Beograd može pritiskati Banju Luku da bude spremnija na kompromise i odricanja. Ako je suditi prema istupima premijera RS Milorada Dodika, manevarskog prostora skoro da i nema, a još manje osnova za kompromis. Dodik je slavodobitno već jučer obznanio da je "BiH neodrživa". Ako se obistine crne slutnje da je Bilt u Srbiju išao samoinicijativno, krijući to od zapadnih partnera u butmirskom procesu, onda strah da se radi o mešetarenjima na štetu BiH dobivaju neoborivu snagu!   Prema nekim analizama, BiH je u Butmiru dobila manje nego što je očekivano. Vizni režim, koji bi nam uvjetno mogao biti ukinut 1. januara, a stupiti na snagu (u najboljem slučaju) 1. jula naredne godine, primjerice, pokazuje samo da je dosadašnja odluka EU da BiH bude na crnoj šengenskoj listi ponajviše političke prirode, a "nagrada" skorog pristupanja Akcionom planu za članstvo u NATO-u (MAP) nesretno sročena iluzija. Ako rezultat butmirskih razgovora ne bude barem dobrano okrnjeno entitetsko glasanje, sve što je urađeno u Butmiru pokazat će se kao – promašaj. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku