hamburger-icon

Kliker.info

“Zvijer” se vraća kući : Pod okriljem noći Sretko Kalinić izručen Srbiji

“Zvijer” se vraća kući : Pod okriljem noći Sretko Kalinić izručen Srbiji

25 Augusta
05:28 2010

Pripadnik zemunskog klana Sretko Kalinić izručen je Srbiji noćas nešto prije 2 sata i smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda u Beogradu. Kalinić je u Srbiju prebačen avionom Vlade Srbije, a operaciju ekstradicije iz zagrebačkog zatvora u Dubravi do Beograda izvela je antiteroristička jedinica MUP-a Srbije. Nepunih pola sata kasnije, pripadnici MUP-a su trasom koja je unaprijed pripremljena, uz specijalno obezbjeđenje duž cijele trase, sproveli Kalinića do planiranog objekta.On je predat pripadnicima Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, a kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić, objekat u kom je smešten Kalinić će obezbjeđivati i pripadnici Žandarmerije. Prema njegovim riječima, MUP je sve detalje oko izručenja Kalinića čuvao u najstrožoj tajnosti želeći da izbjegne bezbjednosne rizike koji su mogli biti "skopčani" sa operacijom izručenja.

 Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i 40 godina zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dvije terorističke akcije. "MUP očekuje da će njegovim iskazom moći da bude rasvetljen i niz drugih krivičnih djela koja su spominjana u prethodnom periodu i da će se time doprinjeti proširivanju krivičnih prijava povodom nekih drugih krivičnih djela koja su izvršena u prošlosti", naveo je ministar policije. Riječ je o 10 do 20 ubistava koja je Kalinić spomenuo u iskazima hrvatskim istražnim organima, precizirao je Dačić. Državni sekretar Ministarstva pravde Srbije Slobodan Homen rekao je da je Kalinić smješten u pritvorsku jedinicu Specijalnog suda. Kalinić je prvi državljanin Hrvatske koji je izručen Srbiji posle potpisivanja međudržavnog sporazuma o ekstradiciji.

Ko je Sretko Kalinić                 Sretko Kalinić je poslije višegodišnjeg bjekstva uhvaćen u Zagrebu 8. juna, kada ga je iz vatrenog oružja ranio Miloš Simović, takođe pripadnik zemunskog klana. Kalinić, koji ima hrvatsko državljanstvo pošto je 1974. godine rođen u Zadru, važi za najbrutalnijeg ubicu "zemunskog klana", u kojem se – prema pisanju štampe – "aktivirao" nakon što je tokom oružanih sukoba na Kosovu 1999. upoznao ubijene vođe tog klana, Dušana Spasojevića Šiptara i Mileta Lukovića Kuma. Glavni egzekutor "zemunaca", Kalinić je poznat po likvidacijama iz automobila u pokretu, ali i po svojoj surovosti – zbog koje je dobio nadimak "zver". Juče je u Hrvatskoj osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog falsifikovanja pasoša. Zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, Kalinić je u odsustvu osuđen na 30 godina zatvora. Kaliniću je, takođe u odsustvu, izrečena i kazna od 40 godina zatvora u procesu protiv zemunskog klana zbog učešća u 19 ubistava, tri otmice i dvije terorističke akcije. Pošto mu je suđeno u odsustvu, Kalinić ima pravo da zahtjeva ponavljanje suđenja. Ukoliko zatraži ponavljanje ovih postupaka, do izricanja pravosnažne presude boraviće u pritvorskoj jedinici Specijalnog suda ili Okružnom zavoru u Beogradu, dok se ne steknu uslovi za upućivanje na izdržavanje kazne. (Kliker.info-B92)

 

 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku