hamburger-icon

Kliker.info

Zvaničnik State Departmenta James C. O'Brien : “Odluku o novim imenima na crnoj listi donijeli smo temeljito, a ne preko noći”

Zvaničnik State Departmenta James C. O'Brien : “Odluku o novim imenima na crnoj listi donijeli smo temeljito, a ne preko noći”

16 Marta
16:03 2023

Sve tri osobe koje su stavljene pod sankcije ponašale su se antidejtonski. Odluke o uvođenju sankcija donijeli smo temeljito, na prikupljanju dokaza radio je veliki broj ljudi i nijedna od odluka nije donesena “preko noći”, izjavio je na brifingu za bh. novinare ambasador James C. O'Brien, šef Ureda za koordinaciju sankcija pri State Departmentu.

Osman Mehmedagić, bivši direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, stavljen je u srijedu, 15. marta, na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država.

Na “crnu listu” je stavljen i Dragan Stanković, vršilac dužnosti direktora, a potom i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), jednog od dva entiteta u BiH.

Treća osoba koju je SAD sankcionirao je Edin Gačanin za kojeg se navodi da je “jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom”.

O'Brien je kazao da američka vlada usko sarađuje s pravosudnim institucijama u BiH, te da ono što funkcionalne institucije rade je da pogledaju i analiziraju prikupljene dokaze, donesu odluke i drže se njih.

Smatra da sankcije koje su uveli nisu dovoljne za promjenu stanja, jer je to na građanima koji trebaju reći da ne žele da im zemlju vode ovako ocjenjeni ljudi. Isto važi, ističe, i za poslovnu zajednicu.

U obrazloženju sankcija se navodi da je, u svojstvu generalnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Osman “Osmica” Mehmedagić zloupotrijebio državnu telekomunikacijsku kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH.

“Mehmedagić je koristio BH Telecom za prikupljanje mobilnih podataka o bh. političarima koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je, također, dao upute jednoj osobi da prati vladinog dužnosnika povezanog s opozicijskom strankom entiteta Republika Srpska (RS)”, navodi se u obrazloženju.

Uz to, Mehmedagić je, naveo je OFAC, iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze kako bi pridobio kandidate iz “Osmorke”, skupine bošnjačkih i građanskih stranaka iz BiH, da podrže SDA.

Također, OFAC je naveo da postoje vjerodostojne informacije da je Mehmedagić surađivao s kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Za Dragana Stankovića se navodi da je kao vršitelj dužnosti direktora, a kasnije i direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP), vodio agenciju odgovornu za donošenje Zakona o imovini RS u aprilu 2022. godine, te izravno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Daytonski mirovni sporazum.

Američko ministarstvo je navelo da je u svojim javnim izjavama o zakonu o imovini, poput onih predsjednika RS-a milorad Dodika kojem je SAD ranije izrekao sankcije, i drugih čelnika RS-a, Stanković tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS-u.

Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je Zakon o imovini RS-a, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti s Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ministarstvo financija SAD-a navodi da je Edin Gačanin je jedan od najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Za Gačanina se navodi da je rođeni Sarajlija i vođa Kartela Tito i Dino, koji uključuje članove njegove obitelji i prijatelje iz BiH.

Kao rezultat izrečenih sankcija, sva imovina i udjeli u imovini ovih osoba koje su u Sjedinjenim Državama ili u posjedu ili pod kontrolom osoba iz SAD-a su blokirani i moraju se prijaviti OFAC-u.

Ured visokog predstavnika  međunarodne zajednice (OHR) u BiH pozdravio je izricanje američkih sankcija Osmanu Mehmedagiću, Draganu Stankoviću i Edinu Gačaninu.

”Sve optužbe kojima je Ministarstvo finansija i trezora SAD-a obrazložilo odluku da me uvrste na listu sankcija su neistinite i nemaju apsolutno nikakvo uporište”, tvrdi Mehmedagić u saopćenju za medije nakon što su mu izrečene sankcije.

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je na navode da je ”bivši direktor OSA-e pratio i prisluškivao političke oponente SDA i sarađivao da kriminalnim mrežama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku”, pored ostalog, zatražila da Ambasada SAD-a u BiH objavi sve dokaze.

(Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku