hamburger-icon

Kliker.info

Zvaničnici avijacije saopštili : SAD testirao atomsku bombu bez nuklearnog punjenja

Zvaničnici avijacije saopštili : SAD testirao atomsku bombu bez nuklearnog punjenja

14 Aprila
22:44 2017

Samo dan nakon što su Sjedinjene Američke Države u Afganistanu bacile najveću konvencionalnu (nenuklearnu) bombu, poznatu kao „Majka svih bombi “ (MOAB), objavljeno je i kako je nedavno u američkoj saveznoj državi Nevada uspješno testirana atomska bomba B61-12, bez nuklearnog punjenja, prenose američki mediji.

Bomba je bačena kako bi se demonstrirao kapacitet borbenog mlaznog aviona F-16 da koristi to oružje, kao i kako bi se testirale njene komponente koje nisu nuklearne, saopštili su zvaničnici američke avijacije, prenose agencije.

„Gravitaciona bomba B61-12 osigurava aktuelni kapacitet za američke strateške nuklearne snage koje koriste bombardere kao i tipove aviona sa dualnim kapacitetom kao podršku NATO-u“, rekao je jedan od zvaničnika američkog vazduhoplovstva Paul Waugh.

Nuklearni tronožac

Američka Administracija za nacionalnu nuklearnu sigurnost (NNSA) i američke zračne snage uspješno su izvele prvi kvalifikacijski test gravitacijske bombe B61-12 14. marta na testnom polju Tonopah, objavila je danas ova agencija.

„Uspješna provjera osigurava ključne kvalifikacijske podatke za provjeru da osnovni dizajn ispunjava vojne zahtjeve“, istakao je brigadni general Michael Lutton, jedan od zvaničnika NNSA, agencije koja je dio Ministarstva energetike i koja je zadužena za upravljanje američkim nuklearnim oružjem.

Bomba B61-12 je modernizirana verzija gravitacijske bombe B61, glavnog dijela američkog nuklearnog arsenala i jedne od „nogu nuklearnog tronošca” koji još čine interkontinentalne balističke rakete razmještene ili na kopnenim lokacijama ili u okeanskim podmornicama.

Pored aviona F-16, novu bombu moći će nositi i letjelice B-2A, B-21, F-15E, F-16C/D, F-16 MLU, F-35 i PA-200, navode američke zračne snage.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku