hamburger-icon

Kliker.info

Zvanični zahtjev Washingtona : I SIPA istražuje bh. imigrante uhapšene u Sjedinjenim Američkim Državama !

Zvanični zahtjev Washingtona : I SIPA istražuje bh. imigrante uhapšene u Sjedinjenim Američkim Državama !

10 Februara
03:03 2015

Sipa001Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) od nadležnih organa SAD primila je zvaničnu informaciju koja se odnosi na državljane BiH osumnjičene za terorizam u vezi s pružanjem finansijske pomoći Islamskoj državi, potvrđeno je “Nezavisnim”  u SIPA.

“S tim u vezi, Državna agencija za istrage i zaštitu, u skladu s ovlaštenjima, poduzima odgovarajuće mjere i radnje, a u cilju zaštite interesa dalje istrage ne možemo iznositi druge informacije u javnost”, kazali su u SIPA.

Za razliku od SIPA, Ministarstvo pravde BiH, a ni Tužilaštvo BiH nisu do danas dobili nikakav zahtjev, niti je bilo kontakata sa pravosuđem SAD u vezi sa šest uhapšenih bh. državljana u SAD koje u ovoj zemlji terete za terorizam i pomaganje Islamskoj državi, a koji su novac namijenjen IS slali i u BiH.

“Ukoliko nam se obrate, svakako ćemo pružiti pomoć i suradnju kolegama iz SAD”, rekao je  Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Šest osoba porijeklom iz BiH uhapšeno je u akciji FBI-ja u Sent Luisu, Njujorku i Čikagu zbog sumnje da su novac i opremu obezbijedili teroristima Islamske države i Al Kaide u Iraku. U Sent Luisu uhapšeni su Ramiz Zijad Hodžić (40), njegova supruga Sedina Unkić-Hodžić (35), i Armin Harčević (37). Ostali optuženi su Nihad Rosić (26) Utica, Njujork, Mediha – Medi Salkičević (34) iz Šiler Parka i Jasminka Ramić (42) iz Rokforda u Ilinojsu. Svi oni dovode se u vezu sa Ramom Pazarom, rodom iz Teslića, koji je u međuvremenu poginuo na ratištu u Siriji, a za koga se sumnja da je nekoliko stotina mladića regrutovao da ratuju u Siriji i Iraku. Iz MUP-a RS nisu nam mogli dati nikakve podatke o njemu.

Prema pisanju američkih medija, troje uhapšenih ima američko državljanstvo, dok preostalih troje ima boravišnu vizu ili izbjeglički status. Iz Ministarstva civilnih poslova BiH nisu mogli da nam daju nikakve informacije. Kako su kazali, jedino preko matičnih ureda u opštinama gdje su rođeni može se potvrditi da li je neko još državljanin BiH.

Kako je rečeno, državljanstvo im ne može biti oduzeto, a bez njega mogu da ostanu samo u slučaju da ga se odreknu. Šejla Ramić, kćerka uhapšene Jasminke Ramić, u međuvremenu je za američke medije izjavila da njena majka nije kriva.

“Moja mama Jasminka nije slala novac za oružje IS-u. Ko god misli da je to radila, nije u pravu. Kad smo čuli vijest, bili smo šokirani i nismo mogli vjerovati da neko može izreći takve optužbe”, kazala je Šejla Ramić.

Jasminkina kćerka tvrdi da ona nikada ne bi slala novac za ubijanje nedužnih ljudi i nikada ne bi podržala terorizam.

“Moja mama ima veliko srce, uvijek brine za druge i pomaže svima”, dodala je Šejla.Svi optuženi se suočavaju sa višegodišnjim zatvoriskim kaznama ili čak doživotnim zatvorom.

Mirsada Lingo-Demirović (Nezavisne novine)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku