hamburger-icon

Kliker.info

Zvanični Madrid ne popušta : Španija će tražiti izručenje Puigdemonta ako ne dođe na saslušanje

Zvanični Madrid ne popušta : Španija će tražiti izručenje Puigdemonta ako ne dođe na saslušanje

01 Novembra
15:03 2017

Ne pojavi li se smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont u četvrtak na sudu u Madridu, Španjolska će za njim raspisati europski uhidbeni nalog te zatražiti od Belgije njegovo izručenje, piše El Pais pozivajući se na neimenovane izvore u pravosuđu.

Puigdemont je optužen u Španjolskoj za pobunu, neposluh i malverzacije javnim novcem i trebao bi se pojaviti pred sudom u Madridu. Zajedno s ostalih 13 katalonskih dužnosnika trebao bi biti saslušan u naredna dva dana.

Puigdemont se nalazi u Belgiji, a njegov odvjetnik Paul Bekaert je rekao da se neće odazvati pozivu na sud te traži da bude ispitan u Belgiji.

Bekaert je ranije branio članove separatističke organizacije ETA te “uspijevao paralizirati njihovo izručenje Španjolskoj”, navodi El Pais. ETA se nalazi na listi terorističkih skupina u Španjolskoj i Europskoj uniji.

“Dobro je savjetovan prilikom odabira Belgije”, pišu te novine sa sjedištem u Madridu citirajući neimenovani izvor iz pravosuđa.

Puigdemont: Bez garancija se ne vraćam

Puigdemont je u utorak rekao kako je došao u Bruxelles kako “bi u srcu Europe upozorio na pristranost španjolskog pravosuđa”.

Poručio je i kako nema namjeru izmicati pravdi, ali da se neće vratiti u Španiju ukoliko ne dobije jamstva da će tamo imati pravedno suđenje.

Optužio je španjolsko tužiteljstvo da pothranjuje “želju za osvetom” protiv njega, a istovremeno je istaknuo da neće tražiti politički azil u Belgiji, prenose francuski mediji.

“Predložio sam da ga ispitaju u Belgiji, To je moguće. U prošlosti sam imao takve slučajeve”, rekao je Bekaert za novinsku agenciju AP.

Puigdemont se u Španjolskoj suočava sa zatvorskom kaznom od 30 godina jer je optužen za pobunu.

Španjolsko državno odvjetništvo će u četvrtak vjerojatno zatražiti od suda preventivni pritvor pojavi li se pred sudom, pišu novine La Vanguardia sa sjedištem u Barceloni.

Nekoliko optuženih katalonskih dužnosnika potvrdilo je u srijedu da će se odazvati pozivu na sud te će biti saslušani tijekom četvrtka i petka. Državno odvjetništvo bi i za njih moglo zatražiti pritvor.

Gradonačelnica Barcelone protiv pritvora

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau usprotivila se mogućem zatvaranju dužnosnika koje je španjolska vlada razriješila dužnosti u subotu nakon što je u petak u katalonskom parlamentu proglašena nezavisna republika Katalonija.

“Suočavanje s neodgovornošću katalonske vlade koalicije ‘Zajedno za Da’ trebalo bi biti na izborima s argumentima, a ne slanjem u zatvor”, napisala je gradonačelnica Ada Colau na Twitteru.

Španjolska vlada sazvala je prijevremene izbore u Kataloniji, pokrajini na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, za 21. prosinca.

U utorak su se najmanje dvojica ministara Puigdemontove smijenjene vlade, koji su zajedno sa njim prešli u Bruxelles, vratili u Barcelonu, navodi AFP.

Po slijetanju u katalonsku prijestolnicu nešto poslije 23:00 sata, jednog od tih ministara – Joaquima Forna, koji je bio zadužen za unutarnje poslove – izviždali su na aerodromu protivnici nezavisnosti, koji su ga nazvali izdajicom i mahali španjolskim zastavama.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku