hamburger-icon

Kliker.info

Zvanični podaci Vijeća ministara : Bosna i Hercegovina je država s razmjerno najvećom dijasporom u svjetu !

Zvanični podaci Vijeća ministara : Bosna i Hercegovina je država s razmjerno najvećom dijasporom u svjetu !

13 Aprila
21:34 2016

dijasporabih4Bosna i Hercegovina među državama je s razmjerno najvećom dijasporom u svijetu, proizlazi iz informacije koju je Vijeće ministara BiH usvojilo u srijedu i koju će uputiti na raspravu u državni parlament kako bi se utvrdile smjernice državne politike o odnosu prema iseljeništvu.Prema informaciji koju je sačinilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u inozemstvu sada živi milijun i šesto sedamdeset i sedam osoba koje su rođene u BiH.

Kada se tome pribroje njihova djeca, odnosno pripadnici druge ili treće generacije, broj iseljenika iz BiH premašuje dva miliona. Prema sačinjenoj analizi, stopa emigracije iz BiH, u odnosu na broj stanovnika u zemlji, iznosi 44,5 posto, što tu državu svrstava u red zemalja s najvećim brojem iseljenika u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Na temelju popisa stanovništva koji je u BiH proveden 2013. godine utvrđeno je kako u toj zemlji živi nešto manje od 3,8 milijuna ljudi. Do rata ih je bilo oko 4,2 milijuna. Zanimljivi su i podaci o iseljeništvu po državama u kojima su iseljenici odlučili nastaviti život nakon napuštanja BiH, iz kojih proizlazi kako su im glavna odredišta susjedne zemlje.

Tako u Sarajevu raspolažu s podatkom po kojemu najveći broj iseljenika iz BiH živi u Hrvatskoj i to točno 409.357. Slijedi Srbija u koju su odselila 335.992 državljana BiH, a na trećem je mjestu Njemačka, koja je postala konačno odredište za gotovo 160 hiljada osoba iz BiH.U Austriji ih živi nešto manje od 150 hiljada, SAD-u 132 hiljade, Sloveniji oko 96 hiljada, Švicarskoj 57 hiljada i Švedskoj 56 hiljada. Procjena je kako je većina državljana BiH dobro obrazovno, profesionalno i ekonomski etablirana u državama u kojima danas žive.

(Kliker.nfo-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Harun
    Harun 13 Aprila, 23:24

    Nije mi jasno zasto ta SDA…spominje Dijasporu kad su njihove rodne zavicaje
    prodali u Deytonu cetaljima a nisu prognane pitali za to..;))

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku