hamburger-icon

Kliker.info

Zvaničan dogovor : Izetbegović, Komšić i Radončić dogovorili koaliciju

Zvaničan dogovor : Izetbegović, Komšić i Radončić dogovorili koaliciju

13 Decembra
15:55 2019

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je novinarima da je postignut dogovor tri stranke o koaliranju na nivou države, Federacije BiH i u kantonima, uključujući i Kanton Sarajevo.

Bosna i Hercegovina više od godinu dana nakon izbora nije završila formiranje vlasti na nivou države i Federacije BiH, jednog od dva entiteta u zemlji.  

Tokom današnjeg sastanka podijeljeni su resori koje će tri koaliciona partnera preuzeti u državnom Vijeću ministara. SDA će predložiti Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, Fahrudin Radončić trebao bi se vratiti u fotelju ministra sigurnosti, a Sifet Podžić iz DF-a na mjesto ministra obrane.

Izetbegović je novinarima rekao da će zamjenička mjesta u Vijeću ministara BiH, koje uskoro treba da bude formirano, preuzeti SDA, objavila je agencija Anadolija.

On je rekao da će premijer Kantona Sarajevo (KS) biti zajednički izbor ovih stranaka, SDA će preuzeti sedam ministarskih mjesta u Kantonu Sarajevu, SBB tri i dva DF, čime je Izetbegović poslao poruku da će biti smijenjena aktuelna vlada u Kantonu Sarajevu, koju je ranije formiralo šest stranaka, uključujući i SBB.

Predsjedavajući Skupštine KS bit će iz SDA, najavio je predsjednik ove stranke.

Presjednik DF-a Željko Komšić pozvao je HDZ, političke predstavnike hrvatskog naroda u BiH, da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika Federacije BiH.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić također je novinarima potvrdio da tri stranke zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona.

(Kliker.info-Aljazeera Balkans)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - UBLEHA
    puka 59 - UBLEHA 14 Decembra, 17:50

    vVETERANI 317 SBBR ZENICE PREDLAŽU HEROJU BUDI BUDAN NIPOŠTO PODŽIĆ -POPLAŠEN SAMO ADŽEM – grad Heroj GORAŽDE.POZDRAV DOMOVINI DO VEĆINE18.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku