hamburger-icon

Kliker.info

Zstupnički dom Parlamentarne skupštine BiH : Tegeltija imenovan predsjedavajućim Vijeća ministara BiH

Zstupnički dom Parlamentarne skupštine BiH : Tegeltija imenovan predsjedavajućim Vijeća ministara BiH

05 Decembra
15:48 2019

Zoran Tegeltija iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potvrđen je za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odlučili su članovi Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Prije potvrde je pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine rekao da će zadatak izvršne vlasti biti ubrzavanje provođenja neophodnih zakonodavnih, socio-ekonomskih i društvenih reformi, koje će prioritetno biti usmjerene na rješavanje svakodnevnih životnih pitanja građana, javlja Anadolija.

“Opredijeljen sam da Savjet ministara doprinese ubrzanju reformskih procesa kako bi Bosna i Hercegovina mogla početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji”, rekao je Tegeltija.

Kao ključna područja označio je ekonomiju, reformu javne uprave, evropske integracije, vladavinu prava, odnose unutar države, saradnju s međunarodnom zajednicom, migrantsku krizu, probleme raseljenih lica i povratnika, te mladih, žena i ostalih osjetljivih kategorija društva.

EU jedan od glavnih strateških ciljeva BiH

“Za ubrzan ekonomski rast neophodno je povećanje konkurentnosti privrede, bolje poslovno okruženje, restrukturiranje privrede, a posebno javnog sektora, zaštita domaće privrede i podsticanje investicija. Spreman sam provesti sve neophodne reforme koje usaglasimo sa Vladom Republike Srpske i Vladom Federacije BiH. U saradnji sa vlastima na entitetskom nivou preduzećemo odlučne korake u pravcu smanjenja poreskog opterećenja rada kako bismo postigli konkurentnost i omogućili dodatno povećanje plata”, istakao je Tegeltija.

Naglasio je da je pristupanje EU-u jedan od glavnih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine i da o tome postoji veoma visok stepen saglasnosti, napominjući da proces pristupanja EU-u nije cilj sam po sebi nego je najbolji okvir za reforme i razvoj Bosne i Hercegovine.

“NATO svakako ima nezanemarljivu ulogu i Bosna i Hercegovina svoje odnose sa ovom vojno-političkom organizacijom treba razvijati u skladu sa vlastitim interesima i potrebama, polazeći od Programa reformi Bosne i Hercegovine, kao bazičnog dokumenta kojim je definisan okvir daljeg razvoja odnosa između dvije strane, ali i određene aktivnosti koje nadležne institucije u Bosni i Hercegovini trebaju sprovesti u pravcu jačanja sopstvenih kapaciteta kako bi bile sposobne odgovoriti na postojeće i buduće bezbjednosne izazove”, rekao je Tegeltija.

Mektićeva pitanja

Nakon jednosatne pauze diskusijama zastupnika o ekspozeu nastavljena je sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, javlja Anadolija. Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić istakao je da je Tegeltija u svom ekspozeu iznio brojne nejasne stvari i protivrječnosti.

“Da je Denis Zvizdić prije četiri godine iznio ovakav ekspoze, ja bih dobro razmislio da li bih bio ministar. Gospodin Zvizdić je imao jedan korektan ekspoze. Više puta je isticao da će raditi ono što je nadležnost države, a da se ni na koji način nećemo miješati u rad entiteta. U ovom ekspozeu je sve pobrkano”, rekao je Mektić, dodajući da ima nekoliko pitanja za budućeg predsjedavajućeg Vijeća ministara te da ga posebno zanima hoće li poštivati Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine.

“Rekli ste da ćete poštovati Ustav i Dejtonski mirovni sporazum, a zakone niste spomenuli. Pretpostavljam i zašto. Čini mi se da ste zakone svjesno ispustili zbog člana 84 Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine, gdje se tačno kaže da je Bosna i Hercegovina trasirala put ka NATO-u. Zato me zanima da li ćete poštovati Zakon o odbrani Bosne i Hercegovine.”

Također je pitao hoće li Tegeltija podržavati sve reforme iz odbrambeno-sigurnosnog sektora iz Programa reformi Bosne i Hercegovine.

“Govorili ste da ćete se zalagati da Bosna i Hercegovina što prije dobije kandidatski status za članstvo u EU-u, ali svjesno izbjegavate NATO i, s obzirom na usvojeni Program reformi, hoćete li se zalagati da se ispune sve navedene stvari u tom programu kako bismo mi već sljedeće godine dobili poziv da postanemo članica NATO-a?”, pitao je Mektić.

Elementi jačanja države

Zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović rekao je da u Tegeltijinom ekspozeu ima mnogo elemenata koji jačaju državu.

“Ako se 30 posto od ovog što smo čuli realizuje, onda bi to sigurno bio veliki uspjeh u jačanju institucija Bosne i Hercegovine i njenog kredibiliteta na međunarodnom planu”, kazao je Mehmedović te dalje pitao hoće li Tegeltija poštivati postojeće sudske odluke.

“Hoćete li poštivati Zakon o zastavi Bosne i Hercegovine ili ćemo opet imati dramu kao u Predsjedništvu? Da li će se negirati genocid? Da li namjeravate posjetiti Potočare? Hoćete li svojim djelovanjem i izjavama poštovati jednakopravnost naroda u Bosni i Hercegovini?”, upitao je.

Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte (DF) rekao je kako je veoma pozitivno što će Program reformi Bosne i Hercegovine biti polazna tačka za saradnju s NATO-om, dodajući da je u ekspozeu navedeno da postoje određene manjkavosti u Ustavu i Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine.

“Vrlo je važno da ste spomenuli da će referentni dokument za ta pitanja biti Mišljenje Evropske komisije. Baš u tom dokumentu se eksplicitno navodi da se sve buduće izmjene i Ustava Bosne i Hercegovine i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine trebaju raditi u skladu sa evropskim standardima”, kazao je.

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Zukan Helez pitao je Tegeltiju je li spreman predložiti reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini kojom bi ono bilo oslobođeno pritisaka i miješanja politike.

“Da li ste spremni da stanete uz pravosuđe, da uhapse Vašeg šefa ako pravno to zasluži? Ako ste spremni na to, ja sam spreman da Vas podržim kao mandatara”, rekao je Helez.

Važni odgovori

Zastupnik SDS-a Mirko Šarović želio je znati je li Tegeltija spreman poštivati zakone Bodnr i Hercegovine, napominjući da u ekspozeu nije spomenuto pitanje NATO-a.

“Rekli ste samo jednu rečenicu o NATO-u, a to je da je potrebno imati saradnju u skladu sa vlastitim interesima. Nedostaju neki vrlo važni odgovori koje želimo da čujemo od vas, a odgovori moraju da budu potpuno nedvosmisleni i jasni”, rekao je Šarović i tražio da se predloženi mandatar izjasni hoće li raditi po Akcijskom planu za članstvo (MAP).

Šef Kluba zastupnika SDA Adil Osmanović izjavio je da je pozitivno što je Tegeltija jasno rekao da će poštivati Ustav Bosne i Hercegovine i vladavinu prava, kao i da je poseban naglasak stavio na borbu protiv kriminala i korupcije.

“Da bi se doprinijelo rješavanju problema korupcije, potrebno je da imamo jako pravosuđe, nezavisno i efikasno. Zato predlažemo usvajanje na svim nivoima vlasti i podršku provođenju novog cjelodržavnog strateškog okvira za reformu javne uprave, nezavisnost pravosudnog sistema i izmjene i dopune zakona iz oblasti borbe protiv korupcije”, istakao je.

Dobio preporuke

Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine krajem novembra razmotrila je podobnosti te podržala kandidaturu i dala preporuku za potvrđivanje imenovanja Zorana Tegeltije predsjedavajućim Vijeća. Prije toga je državno Predsjedništvo 19. novembra donijelo odluku o njegovom imenovanju za čelnika Vijeća ministara. 

Predsjedavajući Zastupničkog doma državnog Parlamenta Denis Zvizdić izjavio je novinarima u srijedu kako očekuje da će danas biti potvrđeno imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara.

“Poslije toga očekujemo da će procesi ići u skladu s predviđenim procedurama dostave imena za ministre, zamjenike ministara, procedure provjere koje će provesti Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine i SIPA, tako da do kraja ove godine očekujemo da ćemo biti u prilici da imenujemo kompletno Vijeće ministara Bosne i Hercegovine”, rekao je Zvizdić.

Konsultacije sa strankama

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, ujedno i predsjednik HDZBiH, Dragan Čović, vjeruje da će nakon potvrđivanja imenovanja za predsjedavajućeg Vijeća ministara Tegeltija održati konsultacije sa svim strankama koje trebaju predložiti imena ministara i zamjenika.

“Sva imena su spremna, za sve resore. Vjerujem da smo stvorili preduvjete da svakako prije katoličkog Božića imamo Vijeće ministara BiH”, kazao je Čović.

Zastupnički dom na današnjoj sjednici trebao bi obaviti i imenovanje članova stalnih komisija Doma: Ustavnopravne, Komisije za vanjske poslove, Komisije za vanjsku trgovinu i carine, Komisije za finansije i budžet, Komisije za saobraćaj i komunikacije i Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova, navodi Fena.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *