hamburger-icon

Kliker.info

Žrtva administracije : Umrla mala Berina – bolesna beba bez matičnog broja

Žrtva administracije : Umrla mala Berina – bolesna beba bez matičnog broja

16 Juna
16:56 2013

Jednoipomjesečna beba iz Sarajeva  Berina Hamidović umrla je na klinici u Beogradu nakon komplikacija zdravstvenog stanja zbog kojeg je izmještena u Srbiju na liječenje. Međutim, izmještanje bebe koja je bila u kritičnom, stanju zbog činjenice da nije imala JMBG niti pasoš kojim je mogla izaći iz BiH, bilo je izuzetno oteľano. To je, kako je kazao za RSE njen otac Emir, Berinu učinilo ľrtvom bh administracije. Neuspješna operacija u BiH bila je indikacija da se beba izmjesti u Beograd, nakon čega je počela agonija.

“Oni su nama rekli da smo mi nemoćni, jer dijete nema matični broj niti moľe sa zdravstvenom knjiľicom privremenom izaći. Drľava nam nikako nije pomogla. Sami smo morali s policijom dogovarati da nam puste dijete”, priča Emir Hamidović.Kad je sve naizgled bilo dogovoreno, na granici je uslijedio problem, te je beba u kolima za transport na aparatima, navodi Emir, čekala odobrenje.“Graničari su nam rekli da nisu dobili odobrenje da dijete prođe, a jedan nam je rekao da ne moľe biti siguran da ne trgujemo djecom, iako je vozilo bilo označeno – sanitetsko vozilo”, priča on.

 Bitku s administracijom ovaj put kantonalnom nastavio je zbog činjenice da bolnica u Srbiji nije htjela primiti dijete dok se ne uplati 100 hiljada dinara, na koje je smatra Berinin otac po zakonu trebalo da uplati Zavod za zdravstveno osiguranje. Kada nije uspio, iz Srbije mu je rečeno da neće vratiti dijete, i da će pravnim putem naplatiti potraľivanja. Također nisu pravili ni problem prilikom otpusta i transporta tijela do BiH. Berina je, kako vjeruju u organizacionom odboru protesta za usvajanje Zakona o JMBG, postala prva ľrtva nerada bh. vlasti. Zoran Ivančić navodi kako bi se to moglo podvesti i pod saučesništvo u ubistvu.“Nisam pravni ekspert ali mislim da je vrijeme da se pokrene pravna odgovornost za saučesništvo u ubistvu djeteta, jer je ovo eskplicitno to. Mi nemamo neke pravne kapacitete, nas nekoliko ljutih građana, i ne znam je li ovo istina, ali mislim kada bi se neki sposoban pravnik prihvatio slučaja mogao dokazati direktno saučesništvo ovog reľima, ove tiranije u BiH za smrt svojih građana”, kaľe Ivančić.

U nedjelju u 21 čas je planirano okupljanje građana kako bi se odala počast bebi Berini. Berina Hamidović samo je jedna od beba bez matičnog broja, koje su suočene s posljedicama nerada bh vlasti. Troipomjesečna Belmina Ibrišević koja se liječi u Štutgartu dobila je privremeni matični broj tek nakon pritiska građana koji su protestovali, a i u nedjelju protestuju ispred zgrade Parlamenta BiH zahtijevajući donošenje zakona o JMBG i trajno rješenje za svu djecu u BiH.Radončić: Demonstracije nisu bile nacionalno obojene  Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić gostujući kao uvodničar sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, naveo je kako nema razloga za strah zastupnika iz RS, te da protesti građana pomaľu da se poboljša sigurnosna situacija u BiH, jer je to, pritisak na ministre koji već 17 godina ništa ne rade.“Ja ni u jednom trenutku nisam čuo niti jednu antisrpsku ili antihrvatsku parolu. Unutra je bilo 1700 građana svih nacionalnosti, a najviše Bošnjaka i 250 stranaca. Prema tome, demonstracije nisu bile nacionalno obojene i ljudi iz RS, nemaju razloga bar kad je u pitanju nacionalna dimenzija da se osjećaju nesigurnima u Sarajevu. Sigurni su koliko i svaki građanin ovog grada”, naglasio je Radončić.

 Još nije izvjesno kada će Zakon o JMBG biti usvojen, iako su demonstranti dali rok do kraja ovog mjeseca. Naime, čeka se potvrda o dolasku parlamentaraca na sjednice. Članica Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata i zastupnica u drľavnom parlamentu Dušanka Majkić izjavila je kako povratak predstavnika Republike Srpske u institucije BiH u Sarajevu zavisi od zaključaka Nezavisnog odbora koji prati rad sigurnosnih agencija u BiH.“Svi mi iz SNSD smo svjesni da moramo ići da radimo tamo na šta smo izabrani ili imenovani, ali isto tako znamo da neko u ovoj zemlji, s obzirom na iskustva koja smo nedavno imali, mora garantovati da se mi moľemo bezbjedno vratiti rješavanju problema u institucijama BiH. Mora svima biti jasno da, bez obzira na proteste ispred zgrade institucija, mi nikada nećemo prihvatiti da glasamo za bilo šta što je protivustavno ili što je protivno institucijama RS”, kazala je Majkić.

Na demonstracije u BiH osvrnuo se na svom blogu i ambasador SAD u BiH Patrick Moon koji je kazao kako su protesti protekli u zdravoj demokratiji i predstavljaju utjelovljenje građanske odgovornosti. Podsjetivši da je zbog nespostojanja JMBG bio ugroľen ľivot bebe Moon je napisao:“Pomislili biste da će ovako ozbiljna situacija potaći bh. političku elitu na određena preispitivanja i moguću akciju. Pomislili biste da će se angaľovati na iznalasku trajnog rješenja za ovaj relativno jednostavan problem. Međutim, kao što vidimo,  reakcija političke elite na proteste ogleda se u pokušajima manipulisanja činjenicama, izbjegavanju da se suoče sa stvarnom porukom koju im šalju građani”.Građani su, naveo je Moon  jasno poručili da od svojih predstavnika traľe da rade, te proučio da Parlamentarci Bosne i Hercegovine i članovi Vijeća ministara primaju plate koje su, uz beneficije, među najvećim u BiH i najmanje što treba da urade je da dođu na posao. (Kliker.info-RSE)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku