hamburger-icon

Kliker.info

Zoran Živković: Boris Tadić je marioneta Aleksandra Vučića

Zoran Živković: Boris Tadić je marioneta Aleksandra Vučića

02 Februara
16:32 2014

zoran zivkovic1Predsjednik Nove stranke (NS), bivši premijer Srbije i lider Demokratske stranke (DS) Zoran Živković potvrdio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) da je na jučerašnjoj drugoj vanrednoj Konferenciji njegove stranke većinom glasova odlučeno da nastave pregovore o koaliciji sa DS-om.

”Odlučili smo da je prihvatljivo za Novu stranku da na izbore izađe i u  predizbornoj koaliciji. To se načelno razlikuje od našeg ranijeg stava da nema predizbornih koalicija. Ali, ovakva odluka je posljedica realnosti, jer poslije sedam-osam mjeseci od osnivanja, Nova stranka nema sve potrebne parametra da bi mogla sama da izađe na izbore i ugrozi vlast Srpske napredne stranke (SNS) i Aleksandra Vučića. Neophodno da napravimo koaliciju sa onima koji u ovom trenutku djele naše stavove. Na političkom nebu Srbije sve druge stranke su javni ili tajni saveznici SNS-a ili kandidati za saveznike SNS-a. Osim Nove stranke, samo je još DS u posljednjih nekoliko mjeseci jedna potpuno jasna opozicija SNS-u”, rekao je Živković za AA.

Živković tvrdi da ga je za pregovore sa DS-om opredijelila spremnost da se bore za to da Srbija postane država s vladavinom prava, da se u njoj poštuju ljudska i manjinska prava, da se stvori pozitivan ekonomski ambijent, da borba protiv kriminala i korupcije ne bude dio estradne priče, kao i za nezavisno sudstvo.

Posebno je naglasio da u eventualnom koalicionom ugovoru pisati da nijedna stranka nakon izbora neće ući u bilo kakvu koaliciju ili kohabitaciju sa Vučićevim SNS-om što ih, kako kaže, razlikuje od svih ostalih.

Potvrdio je da su u toku razgovori sa nekim regionalnim strankama, strankama nacionalnih manjina, sindikatima, te da će partija ”Zelenih” sigurno biti u bloku DS-a i Nove stranke. Moguće je, kazao je, da bude do osam partija na toj listi.

On je za  bivšeg predsjednika Srbije i počasnog predsjednika DS-a Borisa Tadić, koji je danas saopćio da ide na vanredne izbore, rekao da je Vučićev ”mali od kužine”, odnosno ”neko ko treba da nanese štetu tom krhkom opozicionom bloku”.

”To je urađeno na onako najbezobzirniji način… Tadić ima redovne i svima znane konsultacije sa Vučićem i SNS, i to traje dugo. Osim toga, on je eksplicitno ponovio da se nudi SNS-u kao saveznik u ostvarivanju navodnih reformi. Tadić je, po meni, jedan od osnivača SNS-a jer je ta stranka i osnovana cjepanjem Srpske radikalne stranke (SRS) na nezakonit način, a SNS-ovi ljudi su zadržali mandate u Skupštini, što zakon tada nije dozvoljavao. Naravno, ja ne žalim SRS, ali ovo su činjenice. Dakle, SNS je napravljen kao tajni plan Tadićevog DS. Stvari su se promjenile i sad je SNS jači, ali tandem Tadić-Vučić nastavlja da djeluje”, tvrdi Živković.

Kaže da je Tadićev ključni zadatak da nanese štetu otporu Aleksandru Vučiću.

”To znači da formiranjem svoje koalicije okupi ono što se u Srbiji zove i kuso i repato i da na takav način pokuša da umanji rezultat Vučićevih oponenata među kojima je i Nova stranka. Da li će uspjeti zavisi od glasača koji tradicionalno glasaju za proevropski, prodemokratski blok. Ako oni u njemu prepoznaju, što mislim da nije teško, tog izdajicu koji je ustvari marioneta Aleksandra Vučića, onda nema velike šanse da uspješno odigra svoju ulogu”, naglasio je.

Uvjeren je da će Tadić poslije vanrednih izbora 16. marta biti dio vladajuće većine.

”Njemu je ponuđeno, ako  pređe cenzus, da bude važan dodatak Vučićevoj vlasti, a ako napravi veliki rezultat koji ga, ipak, ne uvodi u parlament, dakle njegovu grupaciju, njemu je garantovano da u ime Srbije bude u nekim međunarodnim organizacijama”, istakao je Živković, dodajući kako su u igri bio o novac!

Komentirajući način na koji je napustio DS, Živković je rekao da se Tadić ponaša na način nedostojan ljudskog bića, a kamoli političara visokog ranga.

Živković smatra da će rezultati izbora biti veoma interesantni. Do prije 15 dana vjerovao je da će Vučić lako osvojiti veliku većinu, no sada vjeruje da se situacija mijenja. Moguće je kaže da Vučić napravi veliku  pobjedu, ali i da izgubi, odnosno da ostvari pobjedu koja neće biti dovoljna da formira vladu.

”Sve je otvoreno. To prilika da Nova stranka i svi koji žele da Srbiju ponovo vrate na jedan normalan, moderan, evropski put, da daju sve od sebe, da se udružimo i u narednih 40 dana pokažemo da Srbija ima evropsko lice”, rekao je Živković.

Tadić je formalno saopćio da DS napušta upravo zbog početka saradnje njegove stranke sa Živkovićem, za što je Živković rekao da bi bilo smiješno da nije žalosno.

Razgovarao: Faruk Vele, Anadolija 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku