hamburger-icon

Kliker.info

Zoran Zaev: U Sobranju se desio pokušaj ubistva sa predumišljajem

Zoran Zaev: U Sobranju se desio pokušaj ubistva sa predumišljajem

28 Aprila
16:07 2017

Predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije  Zoran Zaev ocijenio je danas kako su posljednji događaji u Sobranju bili pokušaj ubistva sa predumišljajem, planiran u dogovoru i koordinaciji sa policijskim strukturama.

Zaev je na konferenciji za novinare pozvao građane da ostanu mirni i prisebni, a zaposlenicima u državnim institucijama da djeluju u skladu sa zakonima države.

„Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i međunarodna zajednica vide kako smo ‘motor’ obnove demokratije u zemlji. Jučer je bio planiran pokušaj ubistva“, rekao je Zaev, koji je tokom konferencije i zaplakao.

On je najavio kako će nakon izbora predsjednika Sobranja politički proces biti nastavljen izborom nove makedonske vlade, koju, kako je rekao, svi očekuju.

Bolan transfer vlasti

Čestitao je Talatu Xhaferiju na izboru za predsjednika Sobranja, a lidera stranke VMRO-DPMNE i bivšeg premijera Nikolu Gruevskog, predsjedavajućeg parlamenta Trajka Veljanoskog, zvaničnika MUP-a Mitka Čavkova i predsednika Ðorga Ivanova i njihove saradnike prozvao kako su odgovorni za sinoćnje nasilje.

„Jučer je bio test za građane i Makedoniju. Nasilje nije demokratska vrijednost. Nasilje nad novinarima inicirali su Gruevski, Ivanov, Trajanovski i Čavkov koje boli transfer vlasti. Oni su spremni žrtvovati državne interese“, poručio je Zaev i zatražio od državnog tužioca da hitno otvori istragu za jučerašnje nemire.

Inače, kako je ranije saopćeno iz SDSM-a, Zaev se neće odazvati pozivu predsjednika Makedonije Ivanova na sastanak svih lidera političkih partija na kojem bi se razmatrale mogućnosti za izlazak iz najdublje krize u kojoj se, kako se ocjenjuje, Makedonija našla u svojoj historiji.

Policija nije reagirala

I ministar policije Agim Nuhiu potvrdio je kako nije zadovoljan zbog izostanka reakcije policije, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska. Za tu odgovornost je prozvao šefa policije Čavkova, koji, kako je rekao, nakon nastanka krize i haosa u Sobranju nije htio komunicirati s njim.

Nije mu odgovarao na pozive i javio mu se u 20 sati, a nešto prije 21 počela je intervencija policije. Tek tad je prvi čovjek uniformirane policije dao naređenje da policija radi svoj posao.

„Unutrašnja kontrola provodi istrage kako bi se utvrdila odgovornost ljudi koji nisu radili svoj posao. Očekuje se da u toku dana policija saopšti i informaciju o eventualnim krivičnim prijavama protiv počinilaca nasilja“, ističe Smilevska i dodaje kako je vrlo vjerovatno da neće doći do susreta makedonskih političara koje je pozvao predsjednik Ivanov.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku