hamburger-icon

Kliker.info

Zoran Mikulić o Ljubićevoj apelaciji : Ne bi bilo dobro da Ustavni sud primjenjuje dvostruke standarde

Zoran Mikulić o Ljubićevoj apelaciji : Ne bi bilo dobro da Ustavni sud primjenjuje dvostruke standarde

03 Jula
16:23 2017
Ustavni sud BiH 6.jula trebao bi odlučiti hoće li ukinuti neustavne odredbe Izbornog zakona, koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda FBiH, a po apelaciji Bože Ljubića. Iz HDZ-a BiH poručuju da će bez izmjena biti nemoguće implementirati rezultate izbora, dok iz SDA tvrde da to nije tačno. Iz SDP-a BiH poručuju da niko ne može određivati koje presude Ustavnog suda treba implementirati, a koje ne, u zavisnosti od toga kako im odgovara.
Član Predsjedništva SDP-a BiH Zoran Mikulić u izjavi za TV1 podsjeća da se Ljubić, kao apelant, pozvao na član 61 stav 4 pravila Ustavnog suda, gdje je navedeno da Ustavni sud može svojom odlukom, kojom se utvrđuje određena neusaglašenost sa Ustavom, odrediti rok za usaglašavanje koji ne može biti duži od šest mjeseci. To je Ustavni sud upravo ovom svojom odlukom i uredio.

“Međutim, stav 5 kaže da ako se u ostavljenom roku iz stava 4 ovog člana ne otkloni utvrđena neusaglašenost, a kao što vidimo nije otklonjena, Ustavni sud će svojom odlukom utvditi da neusaglašene odredbe prestaju važiti. Dakle, taj odredba je imperativna i Ustavni sud bi morao utvrditi da prestaju važiti odredbe koje nisu u saglasnosti sa Ustavom”, ističe Mikulić.

No, dodaje, postoji i druga praksa Ustavnog suda.

“Upravo je Ustavni sud rekao da neće staviti van snage odredbe Izbornog zakona u slučaju apelacije Komšića, dok se Ustav ne uskladi sa presudama ‘Sejdić – Finci’ i ‘Zornić’. Ustavni sud nije ustavotvorac i ne može ponuditi rješenja Ustava. Stoga ne bi bilo dobro da Ustavni sud u ovom slučaju primjenjuje dvostruke standarde”, smatram Milukić.

Iz SDP-a potcrtavaju da sve presude treba jednako tretirati i da ih je neizbježno implementirati.

“Hijerarhijski, za nas apsolutni prioritet ima implementacija triju presuda Evropskog suda za ljudska prava – u slučajevima ‘Zornić’, ‘Pilav’ i ‘Sejdić – Finci’, bez kojih nema evropskog puta”, poručuje Mikulić.

Podsjeća i da neophodnu implementaciju ovih presuda izričito nalaže i Evropski parlament u svojoj zadnjoj rezoluciji.

Ukoliko, pak, neustavne odredbe Izbornog zakona, koje se odnose na izbor delegata u Dom naroda FBiH, budu ukinute, iz HDZ-a upozoravaju da će tada izmjene izboirnog zakonodavstva biti neophodne, jer se neće moći implementirati izborni rezultat.

Iz SDP-a smatraju da su izmjene Izbornog zakona i sada obavezne. Mikulić je siguran da će izbori 2018. biti održani. No, kako će se implementirati rezultati, ostaje da se vidi.

“Tada ne postoji ni mogućnost tehničkog mandata sadašnje vlade, jer je izričito precizirano da mandat zastupnika traje četiri godine i on se ne može produžavati, niti stari saziv zastupnika može izglasati budžet koji bi privremeno finansirao tu tehničku vladu, niti se to može uraditi na državnom nivou. To je gungula u kojoj se ovo društvo nalazi, ali mislim da se to neće moći prepustiti slučaju, te da će se međunarodna zajednica morati umiješati ili da će se morati naći neko adekvatno rješenje unutar domaćih struktura”, zaključuje Milukić.

(Kliker.info-Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku