hamburger-icon

Kliker.info

Znakovi pored puta : Došlo vrijeme da SAD i EU izbace Dayton iz upotrebe

Znakovi pored puta : Došlo vrijeme da SAD i EU izbace Dayton iz upotrebe

06 Decembra
06:50 2013

Nakon što je Kati Marton, ugledna publicistkinja i udovica arhitekta Daytonskoga mirovnog sporazuma Richarda Holbrookea, u autorskom članku na 6. strani dnevnika The New York  Times izravno optužila Europsku uniju da nemoćno gleda dok BiH tone u sektaštvo, podjele i novi rat, te pozvala na povratak SAD-a u Sarajevo, oglasili su se i neki od vodećih europskih i svjetskih analitičara i dužnosnika angažiranih u BiH.Svi se, uglavnom, slažu kako bi jedan  snažan napor međunarodne zajednice na čelu s SAD-om kojim bi se daytonski Ustav BiH zamijenio jednim novim mogao pomoći.

Obamina deklaracija

Kurt Bassuener, suosnivač i suradnik Vijeća za politiku demokratizacije, kaže kako je članak koji je objavila Marton dobrodošao u privlačenju pozornosti na probleme u BiH i američki neangažman i našoj zemlji. On njezinu usporedbu današnjih političkih vođa s nekadašnjim gospodarima rata s kojima se susretala u Daytonu smatra potpuno točnom.- EU im ne može ponuditi ništa bolje od onog što oni imaju sad, a to je moć da pljačkaju svoje građane i da ne moraju preuzimati nikakvu odgovornost – kaže Bassuener. On se osvrće i na inzistiranje EU-a i SAD-a da su jedine moguće promjene one koje dogovore ti isti politički čelnici, što smatra besmislenim te se osvrće i na moguću ulogu Njemačke kao motora Europske unije.- Samo Washington može pristupiti Berlinu koji bi poveo Zapad da završi s kolektivnim ponižavanjem koje imamo u BiH – ističe Bassuener. On smatra kako je to moguće napraviti jednostavnom deklaracijom američkog predsjednika i potpredsjednika Baracka Obame te državnog tajnika Johna Kerryja da će OHR i EUFOR ostati u BiH sve dok se Ustav BiH toliko radikalno ne promijeni do te mjere da građani, a ne političke elite upravljaju sudbinom države.

Balansiranje na rubu rata

I belgijski profesor Jeffrey Manners kaže kako je valjda svima jasno kako je glavni uzrok nefunkcionalnosti BiH daytonski Ustav koji je nacionalistima u BiH omogućio postavljati “dnevni red”, a slaže se s Holbrookeovom udovicom i u tome da “nijedan mirovni sporazum ne može služiti kao trajni ustav neke zemlje”.- Vrijeme je da SAD i EU izbace Dayton iz uporabe i pomognu građanima BiH kreirati funkcionalnu državu i ustav – ističe Manners.Andrea Cellino, direktor Ureda za politiku djelovanja i planiranje u Misiji OESS-a u BiH, ističe u svoje osobno ime kako Dayton nije stvorio sposobne institucije, te kako je, zapravo, doveo do toga da politički čelnici balansiraju na rubu rata i korupcije te da je točno kako Dayton nije ni proveden ni nadograđen.- Jedan od razloga je i taj što Holbrookeov tim nije u to vrijeme u taj sporazum ugradio mehanizme za njegovo ponovno razmatranje – smatra Cellino osvrćući se i na zalaganje za uključivanje američke “politike mišića”, ističući kako Amerikanci nisu neangažirani u BiH, ali i kako je teško vjerovati da bi jača međunarodna uloga riješila probleme.- Međunarodna intervencija je i stvorila društvo i političke klase koji su visoko ovisni o međunarodnoj zajednici – smatra Cellino.

Europ  čeka

Kanađanin Joseph Ingram, bivši šef Ureda Svjetske banke u BiH s početka 2000. i bivši specijalni predstavnik ove banke u UN-u i Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, navodi kako hrvatski i srpski nacionalistički političari ne mogu daleko stići bez potpore Zagreba, odnosno Beograda. On ističe kako je Hrvatska danas članica EU-a, a Srbija “očajno” želi postati članicom te da oni neće dopustiti Dodiku i njegovim hrvatskim partnerima u BiH da im se miješaju u nacionalne prioritete. Što se tiče EU-a, Ingram smatra kako nije riječ o nesposobnosti EU-a, već da Europa vjerojatno čeka da dođe do smjene generacija, čemu pomaže i odnos javnosti prema upravljanju predsjednika SNSD-a Milorada Dodika s ekonomijom i javnim novčanikom. To omogućuje evoluciju BiH na putu prema EU-u, a što se dogodilo i u drugim dijelovima bivše Jugoslavije.- Da budem jasan, snažan napor međunarodne zajednice predvođene SAD-om da se Dayton zamijeni novim ustavnim aranžmanom može sigurno pomoći – kaže Ingram i napominje kako se to, nažalost, već pokušalo, ali je to propalo sugerirajući kako bi poslije svega put mogao biti polagan, ali stabilan napredak. (Kliker.info-DL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku