hamburger-icon

Kliker.info

Zmajevi na mukama : Kako sastaviti početnih 11 za meč protiv Izraela ? : Kvržić ili Hajrović u napadu?

Zmajevi na mukama : Kako sastaviti početnih 11 za meč protiv Izraela ? : Kvržić ili Hajrović u napadu?

13 Novembra
10:06 2014

hajrovic3Nogometna selekcija BiH, čini nam se, nikad nije bila u goroj situaciji kada su u pitanju povrijeđeni igrači. Nešto slično se desilo i 2003. kada su zmajevi u Zenici dočekali Luksemburg (pobjeda 2:0), a onda bez nekoliko standardnih, otputovali u Kopenhagen.Naš najbolji napadač u tom trenutku – Elvir Bolić je slomio ruku, Almir Turković nije igrao zbog kartona, pa je selektor Blaž Slišković na raspolaganju imao samo 13 igrača, među kojima je bilo i nekoliko nogometaša iz Premijer lige BiH (Haris Alihodžić, Siniša Mulina).

Prežaljeni

Već smo bili prežaljeni, pogotovo jer smo se mučili i sa Luksemburžanima, čiji smo otpor u Zenici slomiIi tek u drugom dijelu. Ipak, Baka je, u nedostatku igrača, pozvao trojicu U21 reprezentativaca, a dan prije utakmice, govore nam tadašnji reprezentativci, na treningu je bilo svega devet igrača. Međutim, “mladići” su dobili priliku za igru, te su se Baki odužili sjajnim nastupom u Kopenhagenu, gdje smo tada, zahvaljujući golovima Barbareza i Baljića, trijumfovali sa 2:0.

Sada, situacija je slična onoj iz Kopenhagena. Selektor našeg tima Safet Sušić na raspolaganju nema nekolicinu najboljih, a ostali smo i bez klasičnog napadača, s obzirom na to da su se povrijedili Vedad Ibišević i Edin Džeko, a van stroja su i Sejad Salihović, Sven-Tino Sušić, Avdija Vršajević, te Sead Kolašinac.

I bez njih, Pape tvrdi da ima snažnu ekipu, koja se može suprotstaviti Izraelu u Haifi, ali najveća je dilema kako će Sušić posložiti ofanzivni dio. U nedostatku pravih napadača, jasno je da mora improvizovati, ali prostor za improvizaciju mu je sužen itekako, pa nam je tako priznao kako ima tek jednu dilemu.

“Od četvorice igrača, koje imam na umu, igrat će trojica. Višća, Lulić, Hajrović i Kvržić”, rekao nam je Pape, koji će odbranu, pa i vezni red popuniti sa zdravim igračima.

Tako će, ukoliko bude spreman za igru, na golu biti Asmir Begović, a posljednju liniju će činiti Mujdža i Hadžić na bokovima, a Spahić i Šunjić na stoperskim pozicijama.

Medunjanin i Bešić zaigraće na pozicijama defanzivnih veznjaka, s tim što će veznjak Deportiva, kao i obično, imati nešto ofanzivniju ulogu. Pjanić je siguran na poziciji playmakera naše ekipe, a Lulić na lijevoj strani veznog reda.

Veznjak Lazija će, za razliku od nekoliko posljednjih mečeva, u kojima je imao ulogu lijevog beka, odnosno boka, zaigrati nešto bliže golu, pa je zapravo jedina prava dilema oko toga ko će na desnu stranu, za koju podjednako konkurišu Višća, Hajrović i Kvržić, odnosno – ko će u napad?

Ukoliko Višća zaigra desno, u napad će Hajrović, a ukoliko pak Hajrović zaigra kao desno krilo, u napad bi mogao Kvržić, kao lažna devetka, a nije isključeno ni to da Kvržić zaigra na desnoj strani veznog reda, što ponekad i igra u Rijeci, a da Hajrović bude jedini špic, što je pak igrao najčešće od svih naših igrača, koji su Papetu ostali na raspolaganju.

“Ekipa koja u svojim redovima ima Spahića, Lulića, Pjanića, Begovića, nije loša ekipa. Nema straha”, kaže Sušić, koji u najavama pred utakmicu u Haifi, kaže da bi bio zadovoljan i sa bodom.

Rođen pod sretnom zvijezdom

Ukoliko ponovimo Kopenhagen, pred koji je atmosfera u javnosti, ali i među igračima, bila slična kao sada, možda bismo mogli i pobijediti u Haifi, jer prošlost nam govori kako je naš selektor Safet Sušić Pape, uz sve nedaće na koje je nailazio u svojoj karijeri, kako igračkoj, tako i trenerskoj, uvijek na kraju izlazio podignute glave.

Ne ulazimo u to da li je Sušić mogao pozvati još kojeg igrača, eventualno nekog napadača, jer sigurno je da je mogao. Međutim, činjenica je da nije i to je sada gotova priča, ali Pape je čovjek koji je definitivno rođen pod sretnom zvijezdom, i bez obzira na nedaće koje mu se dešavaju sa povrijeđenim igračima, vjerujemo u to da će Izraelci, protiv oslabljene BiH, imati jedan izrazito loš dan.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku