hamburger-icon

Kliker.info

Zlokobna prijetnja iz Moskve : Zbog kobne greške Kijeva Europu će snaći plinska kriza enormnih razmjera

Zlokobna prijetnja iz Moskve : Zbog kobne greške Kijeva Europu će snaći plinska kriza enormnih razmjera

03 Jula
07:02 2014

boce123Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je u srijedu da je “najesen moguća plinska kriza velikih razmjera” s obzirom na sukob Rusije i Ukrajine.”Ukrajina ne plaća plin. Njezin je dug golem. Oni pune plin u podzemne spremnike. Najesen će izbiti plinska kriza velikih razmjera”, napisao je Medvjedev na svojoj stranici Facebooka.

U tim komentarima objavljenim na društvenoj mreži premijer je ocijenio da je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko “počinio kobnu pogrešku” kada je u noći na utorak odbio produljiti primirje između snaga odanih Kijevu i proruskih pobunjenika na istoku zemlje.Sada će “biti puno teže vratiti se pregovorima”, istaknuo je dok su se ruski, ukrajinski, francuski i njemački ministri vanjskih poslova sastali u Berlinu ne bi li pronašli rješenje za izlazak iz ukrajinske krize.

Podsjetivši na ugovor o pridruživanju Europskoj uniji koji je Ukrajina potpisala 27. juna, Medvjedev je ocijenio da je to “pravo Ukrajine” ali i da je “pravo Rusije” iznaći “novi način suradnje s njom”, napose “štiteći svoje tržište”.Rusija je prekinula isporuku plina Ukrajini 16. juna nakon neuspjeha zadnjih pregovora, što bi moglo loše utjecati na opskrbu Europe za nekoliko mjeseci.Oko trećine plina za europske potrebe dolazi iz Rusije. Gotovo polovina tog izvoza ide preko Ukrajine zbog čega su nastali poremećaji u ranijim “plinskim ratovima” Moskve i Kijeva 2006. i 2009. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku