hamburger-icon

Kliker.info

Zločinac protiv zločinca : Karadžić ne želi zajedničko suđenje sa Mladićem

Zločinac protiv zločinca : Karadžić ne želi zajedničko suđenje sa Mladićem

23 Augusta
14:39 2011

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić izjasnio se da ne želi da mu se sudi zajedno sa bivšim komandantom Glavnog štaba Vojske RS, generalom Ratkom Mladićem, pišu danas holandski mediji. Karadžićevi pravni savjetnici razgovarali su proteklog vikenda sa zastupnicima Mladićeve odbrane, poslije čega je Karadžić odlučio da ne bi želio zajedničko suđenje, prenosi agencija ANP.Karadžić i general Mladić optuženi su u po dvije tačke za genocid i u još po devet tačaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja tokom sukoba u BiH od 1992. do 1995. godine. Suđenje Karadžiću počelo je u oktobru 2009. godine, a proces protiv Mladića je u predsraspravnoj fazi s obzirom da je uhapšen u maju ove godine.Glavni haški tužilac Serž Bramerc predložio je pretresnom vijeću da se optužnica protiv srpskog generala podijeli na dvije i da suđenje započne po optužnici za genocid u Srebrenici.Bramercov saradnik Aleksandar Kontić rekao je da tužilaštvo neće tražiti da se Karadžiću i Mladiću sudi zajedno za genocid u Srebrenici, ali da je moguće da će neki svjedoci u isto vrijeme dolaziti u Hag da daju iskaze u oba predmeta. 

Otkazao razgovor sa Miroslavom Tuđmanom

Haški optuženik Radovan Karadžić otkazao je razgovor svog pravnog savjetnika Pitera Robinsona sa bivšim šefom Hrvatske obavještajne službe Miroslavom Tuđmanom, pošto ga je hrvatska vlada obavjestila da Tuđmana neće osloboditi obaveze čuvanja državnih tajni, navedeno je u Karadžićevom podnesku, koji je danas objavio Haški tribunal."U svjetlu stava hrvatske vlade da neće osloboditi Miroslava Tuđmana obaveze čuvanja državnih tajni… i s obzirom na to da je Tuđmanov advokat saopštio da će odbiti da odgovara na bilo kakva pitanja… Karadžić obavještava strane da je oslobodio Tuđmana obaveze pojavljivanja na razgovoru", javila je Hina.

Haški tribunal je posebnim nalogom (subpoenom) u julu obavezao sina pokojnog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana da razgovara sa zastupnicima odbrane Karadžića i time usvojio zahtjev bivšeg predsjednika Republike Srpske, optuženog za genocid nad muslimanima i Hrvatima u BiH od 1992. do 1995. godine.Karadžić je obrazložio da je Tuđman, kao načelnik HIS-a, imao podrobna saznanja o isporukama oružja bosanskim muslimanima, u kojima je, kako navodi, Hrvatska bila posrednik od 1994. do 1995. godine.U Karadžićevom pismu upućenom hrvatskom ambasadoru u Hagu, koje je ranije ovog mjeseca objavio Haški tribunal, navedeno je da će, ukoliko Hrvatska ne dozvoli Tuđmanu da govori o državnim tajnama, zatražiti od raspravnog vijeća da izda takav nalog Hrvatskoj, u skladu s obavezama države da sarađuje s međunarodnim sudom. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku