hamburger-icon

Kliker.info

“Zločin iz predrasuda” i odgovor građana : Ljudski lanac oko vandalizirane džamije u amerčkoj državi Colorado (VIDEO)

“Zločin iz predrasuda” i odgovor građana : Ljudski lanac oko vandalizirane džamije u amerčkoj državi Colorado (VIDEO)

29 Marta
23:22 2017

Nakon što je džamija u američkoj državi Colorado vandalizirana, stotine građana su formirale ljudski lanac oko muslimanskog vjerskog objekta .Napadač je razbio prozor i u džamiju bacio kamenje i Bibliju.Policija je uhapsila osobu osumnjičenu za napad i optužila ga za “zločin iz predrasuda”.

Napadač je pokušao da udarcima noge provali vrata, nakon čega je pokušao da obije bravu uz pomoć šarafcigera.Kad u tome nije uspio, razbio je prozor i u džamiju bacio Bibliju.

“Da vam iskreno kažem, ja ustvari nisam bio iznenađen, s obzirom na trenutnu situaciju u kojoj se nalazimo i u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i širom svijeta”, rekao je Shakir Muhammad, predsjedavajući organizacije Outreach.

Nekoliko sati kasnije se gotovo hiljadu ljudi okupilo ispred džamije u Fort Collinsu, a među njima je bio i gradonačelnik te lokalni rabin.Na stranici GoFundMe je za 24 sata prikupljeno 25.000 dolara za nadogradnju sigurnosnih sistema džamije.

“Mi smo ustvari zatvorili nalog, jer je to bio otprilike maksimalni donirani iznos koji smo uzeli u obzir u ovu svrhu”, dodao je  Muhammad.

Godina 2016. je “najgora zabilježena godina” za slučajeve napada na američke džamije.Ali 2017. bilježi dvostruko više incidenata na mjesečnom nivou, te je od januara do marta zabilježeno najmanje 35 napada.

(Kliker.info-Aljazeera)

 

https://www.facebook.com/sharer/sharer.php?u=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fajplusenglish%2Fvideos%2F929437063864468%2F&display=popup&ref=plugin&src=video

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku