hamburger-icon

Kliker.info

“Zlatna mladež” : Gdje su i šta rade djeca bh. političara?!

“Zlatna mladež” : Gdje su i šta rade djeca bh. političara?!

08 Jula
18:50 2014

Lagumfamily21I Bosna i Hercegovina ima svoju ‘zlatnu mladež’. Djeca političara, kako aktuelnih, tako i onih bivših, žive na visokoj nozi: ako ne studiraju u inostranstvu, onda se školuju na nekom od privatnih fakulteta u BiH; ako ne rade u državnoj službi, onda imaju svoje firme i voćnjake… Vrlo je malo onih, pogotovo u federalnom dijelu naše države, koji svoje potomke nisu poslali što dalje od voljene im domovine.Tako je jedna od dvije kćerke predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, Danijela, završila studij u Beču. Iako se njen otac nebrojeno puta stavljao u zaštitu Sveučilišta u Mostaru, koju je rado isticao kao jedinu visokoškolsku ustanovu na hrvatskom jeziku u BiH, kćerki je odlučio priuštiti ‘bečku školu’. Danijela se, ipak, nakon završenog fakulteta vratila u BiH, te danas živi u Mostaru.

Bivši lider HDZ-a 1990 Božo Ljubić obje kćerke odškolovao je izvan BiH. Mlađa kćerka Lucija fakultet je završila u SAD-u za vrijeme izbjeglištva, dok se starija Spomenka skrasila u Belgiji.Njegov, pak, nasljednik, Martin Raguž, otac je četvoro djece, a svoju najstariju kćerku je odlučio školovati na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, mada je jednom prilikom kazao da ne vidi ništa loše u tome ukoliko se opredijeli svoje obrazovanje nastaviti na nekom od univerziteta izvan BiH.Ipak, Dodikovoj djeci prema poslovnim uspjesima malo ko se može približiti.Sin Igor, koji je studirao na Fakultetu za ekonomiju i menadžment na uglednom Bocconi univerzitetu u Milanu, sada je suvlasnik preduzeća u vrijednosti od 2.625.095 KM!

dodikfamily3Njegova starija sestra, Gorica Dodik Tršić – koja je godinama tvrdila da je politika ne zanima, kao i da to nije ‘posao za ženu na ovim prostorima’ – obrela se u Ministarstvu za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske. Aktuelna premijerka RS, a tadašnja entitetska ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, nakon ekspresnog volontiranja kćerke stranačkog šefa, odmah je Goricu postavila za šeficu svog kabineta.Tako je Gorica, nakon završene srednje Ekonomske škole u Banjoj Luci i fakulteta koji je završila na Kipru (smjer General Business Administration), 2011. godine ‘bez nepotizma’ dobila posao u državnoj službi, kako je to Cvijanović svojevremeno objasnila, jer je ‘pokazala najbolje sposobnosti’ među desetak mladih kandidata.

gorica21Dodajmo i to da je na mjesto šefa kabineta izabrana bez konkursa, a sve je, lično, pojasnila riječima ‘da nije na poziciji državnog službenika za koju je predviđeno raspisivanje oglasa”.Međutim, svestrana Gorica tu ne staje – ona je i izuzetno uspješna biznismenka, šefica radija, vlasnica brojnih lokala i stanova…Za razliku od Dodikovih potomaka, kćerke njegovog stranačkog kolege i člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića, fakultete su završile u BiH. I kći Ana i Borjana studije su završile u Banjoj Luci. Kćerka srpskog člana Predsjedništva BiH, Borjana Radmanović-Petrović, dugo je bila glavna i odgovorna urednica banjalučkih Nezavisnih novina, početkom ove godine promijenila je angažman i postala glavna i odgovorna urednica Glasa Srpske. Njenog sadašnjeg supruga Danila, Radmanović je neposredno nakon zaruka s Borjanom imenovao za svog savjetnika u Predsjedništvu.

anvart32Slično je i sa djecom Sulejmana Tihića. Po uzoru na oca, jedan od njegovih sinova, Anvar, odlučio se za pravničku profesiju. Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, zaposlio se u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. Također, Tihićeva kćerka Azra studirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.Nikola Špirić, ministar finansija i trezora i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, sina Aleksandra je školovao u Banjaluci na Ekonomskom fakultetu, dok je kćerku Jovanu odlučio poslati na studij prava u Beč.Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je, pak, sina poslao u London da bi završio studije finansija i bankarstva, gdje je poslije i ostao živjeti, dok je kćerka studirala kod kuće, u Banjaluci.

Fahrojunior2Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, odlučio je oboje djece školovati u BiH. Njegov sin Tibor studirao je na Komunikološkom fakultetu u Banjoj Luci, gradu u kojem se školuje i njegova kćerka Sonja.Lider SDP-a i ministar vanjskih poslova BiH, Zlatko Lagumdžija ima troje djece. Najstarija, Dina, njegova je kćerka iz prvog braka koja živi i studira u Beogradu. Salko Zlatko i Asja Zara, sin i kćerka iz braka sa Aminom Lagumdžijom, trenutno se školuju u privatnim sarajevskim školama. Salko Zlatko pohađa Internacionalnu srednju školu u Sarajevu i iznimno je dobar matematičar.

On je, naime, na 11. juniorskoj matematičkoj olimpijadi BiH, održanoj prošle godine, osvojio najviše bodova, te je BiH predstavljao i na 17. juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi koja je održana u Jasmina21Antaliji u Turskoj.Lider Saveza za bolju budućnost BiH i smijenjeni ministar državne sigurnosti, Fahrudin Radončić, ima tri sina: Isaka (koji je iz prvog braka), te Irhada i Farisa iz braka sa Azrom Radončić, od koje se razveo pred izbore 2012. godine.Iznimno je teško doći do bilo kakvih informacija o Radončićevim sinovima, osim da je Irhad u Sarajevu među svojom rajom poznat po ‘veselim’ zabavama koje organizira u očevoj (ili majčinoj?) Radon Plazi.Bakir i Sebija Izetbegović imaju samo jednu kćer – Jasminu. Unuka prvog predsjednika BiH završila je Likovnu akademiju u Sarajevu, Odsjek za grafički dizajn, nakon čega je školovanje nastavila u Holandiji, završivši postdiplomski u Amsterdamu. Danas je vlasnica i direktorica marketinške agencije ‘Fabcat’. (Kliker.info-Depo)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku