hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija: Štete nastale poplavama su kao ratne, iznose milijarde KM

Zlatko Lagumdžija: Štete nastale poplavama su kao ratne, iznose milijarde KM

17 Maja
17:19 2014
lagum1Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Zlatko Lagumdžija u izjavi za Anadolu Agency (AA) rekao je da su štete nastale poplavama ravne štetama koje bi bile prouzrokovane ratnim razaranjima, te da se radi o milijardama KM direktne štete.Lagumdžija je rekao da je nakon sjednice kriznog štaba Ministarstva vanjskih poslova dogovorena priprema odgovarajućih informacija o urgentnim aktivnostima u naredna dva dana. On je kazao i kako je od predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande zatražio da sjednica VM u utorak bude posvećena informaciji o onome što se događalo, planovima na koordiniranju ukupnih aktivnosti kako u kriznoj situaciji tako i o onome što dolazi poslije, a to je saniranje šteta.

“Naša diplomatsko-konzularna mreža je u punom pogonu i u komunikaciji sa zemljama domaćinima. Tražili smo da se angažiraju na konkretnoj i hitnoj pomoći koja je sada potrebna. Također smo od stranih ambasada i misija u BiH tražili da se i oni uključe u sva ova događanja. Uputio sam poziv da nam do ponedjeljka dostave informacije šta možemo očekivati u periodu koji je pred nama i da nam pomognu u saniranju šteta”, rekao je Lagumdžija i dodao da se tokom dana očekuje dolazak britanskog aviona i 36 specijalaca koji su obučeni za spašavanje i pomoć u ovakvim situacijama.

On je rekao da je razgovarao s premijerom Vlade FBiH i predsjednikom bh. entiteta Republike Srpske Miloradom Dodika i da je neophodno da nadležne institucije naprave što brže ocijene šteta. “U ovom trenutku se vidi da su štete u materijalnom smislu ravne štetama koje bi bile prouzrokovane pravim ratnim razaranjima. Radi se o milijardama direktne štete”, kazao je Lagumdžija za AA.Ministar vanjskih poslova BiH je rekao kako je pozvao predstavnike međunarodnih institucija, ambasadore i međunarodne organizacije i finansijske institucije kako bi ih informisao o dešavanjima, te da im predstavi plan očekivanja u “onome što se zove otvaranje procesa jedne ozbiljne sanacije ove nesreće”. Lagumdžija je rekao da pomoć u velikoj mjeri zavisi od spremnosti države i međusobne saradnje institucija unutar zemlje.

“Ne možemo očekivati da nam neko nadoknadi sve: Nama je  sada potrebno da imamo što je moguće veću inicijalnu injekciju za tu pomoć i da se pokaže solidarnost međunarodne zajednice. Štetu koja se desila nama neće pokriti međunarodna zajednica. Tu štetu ćemo u velikoj mjeri i mi morati da saniramo. Od međunarodne zajednice trebamo očekivati da se uključi u paket pomoći koji bi značio sanaciju šteta koje su do sada nastupile”, rekao je Lagumdžija i dodao da BiH očekuje pomoć i sa istoka i sa zapada i svih zemalja koje su u Vijeću za implementaciju mira, te zemalja iz susjedstva, ali da ne očekuje da zemlju popravi “iko drugi osim nas samih”.

On je rekao da se nada da je ovo veliki nauk za sve i “da se moramo okrenuti boljem i funkcionalnijem organiziranju zemlje kad su ovakve stvari u pitanju”.
“Tri stvari su nam sada važne. Najvažnije nam je da se svi uključimo u kriznu situaciju koja nije okončana. Druga je otvaranje procesa sanacije nastalih šteta kada voda stane i treća je utvrivanje odgovornostii ljudi koji nisu radili svoj posao i sistemskih grešaka koje imamo u samom ustavnom i funkcionalnom ustrojstvu BiH koje su dovele u situaciju da u BiH niko nije imao kapacitet da uzmu palicu u svoje ruke kao u Srbiji, Crnoj Gori ili Hrvatskoj”, rekao je Lagumdžija.

On je rekao da paralelno sa sanacijom šteta treba utvrditi ljudske i sistematske greške kako bi u skladu s tim mijenjali zakonodavstvo i ozbiljnije poradili na ustavnim reformama.”Ustavne reforme nisu “Sejdić-Finci već su to reforme koje će omogućiti da u ovakvim situacijama znamo ko šta radi”, zaključio je Lagumdžija. (Kliker.info-AA)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku