hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija: Socijaldemokratska partija ima “recept” za uspjeh Bosne i Hercegovine

Zlatko Lagumdžija: Socijaldemokratska partija ima “recept” za uspjeh Bosne i Hercegovine

15 Marta
05:45 2009

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je na 5. Kongresu ove stranke u Sarajevu da je neophodna temeljna moralna obnova društva "koja mora vratiti rad kao društvenu vrijednost tamo gdje pripada"."Zbog toga, sloboda medija, sloboda da budemo drugačiji, sloboda vjere i sloboda od vjere, naše su nepromjenljive vrijednosti, a zaštita ovih sloboda naši stalni izazovi", rekao je Lagumdžija, podnoseći referat pred 477 delegata i više od 200 gostiju Kongresa.  On je rekao da vjeruje da je do kraja naredne decenije moguće izgraditi zemlji koja će biti primjer zajedničkog društva, na način na koji će biti organizovane i institucionalizovane najuspješnije zemlje svijeta.  "U takvoj zemlji naše različitosti će biti šanse, prednost i snaga, a ne opasnost, mane i slabost, kao što je to danas. Da bi tu došli na kraju četvorogodišnjeg mandata, trebamo doći do BiH 2014. godine kao punopravne članice NATO-a, a potom i EU, a da bi o tome razmišljali, moramo biti pobjednik narednih izbora i nosilac promjene BiH od 2010. godine", kazao je predsjednik SDP BiH.  Lagumdžija je kazao da SDP ima namjeru, na najboljim iskustvima drugih, i svojim znanjima o sebi, napraviti recept za BiH.Ova stranka nudi, pored ustavnih reformi, 11 osnovnih tačaka životnih reformi "Promjena za BiH: progresivni patriotizam – posao i pravda – promjene za čovjeka". Ovih 11 tačaka podrazumijeva tri grupe reformi.

Prva grupa reformi sadrži tri tačke koje su usmjerene na povratak povjerenja u institucije, vladavinu prava i moralnu obnovu. Druga grupa sadrži pet tačaka usmjerenih na proizvodnju, poreski sistem i fiskalne reforme, i treća grupa sadrži tri tačke usmjerene na javnu potrošnju i segment koji se može objediniti riječima "posao i socijalne pravda". "Danas se svijet drma i mijenja iz temelja. Tehnološke, ekonomske i socijalne promjene su sve brže i neizvjesnije. Progres i prateće bogatstvo, sa jedne, te siromaštvo i nepravda, s druge strane, rastu u isto vrijeme. Finansijska i strukturalna kriza, sa pratećom ekonomskom recesijom, nameću potrebu za novim globalnim ekonomskim modelom, ali i ukazuju na potragu svake ozbiljne zemlje za svojim novim ekonomskim modelom i krizom kao šansom za novi početak", rekao je Lagumdžija.Prema njegovim riječima, BiH zbog svoje prirode i položaja ima prijatelje među velikim silama "koje žele, sebe radi, da nam pomognu". Predsjednik SDP BiH je kazao da su Amerika i Evropska unija (EU) spremne da pomognu da se dovrši posao u BiH i da ponovo urade više za BiH, ali nisu spremne da to učine dok BiH i njeni lideri ne urade više za svoju zemlju.

"Danas su, više nego ikada, besmisleni oni koji naše društvo i državu žele podijeliti kako bi u strahu od kazne zbog vlastitog kriminala izbjegli pravnu državu kojoj zbog toga ne dozvoljavaju da stane na noge. Danas je planeta, više nego ikada, u potrazi za demokratskim modelima vladavine u državama kao zajedničkim društvima, koje postaju sve više multinacionalne u odnosu na nacionalne države koje su obilježile 19. i 20. stoljeće", rekao je Lagumdžija. On je naglasio da više od 90 posto država svijeta ima više od deset posto stanovništva koje je matematski manjina u etničkom ili vjerskom smislu.  "Upravo zato, mi i danas trebamo podsjećati da je ljevica i SDP nosilac ideje BiH, kao sekularne, multietničke i demokratske države slobodnih građana i naroda", kazao je Lagumdžija. Prema njegovim riječima, ovaj kongres dio je svojevrsnog obilježavanja sto godina socijaldemokratije u BiH."Biti ljevičar, boriti se za zajedničko i civilno društvo socijalne pravde, u prethodnih sto, kao i prethodnih deset ili 20 godina, nije uvijek bilo lako, ali je zato uvijek bilo časno", rekao je Lagumdžija.  (Kliker.info-Onasa)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku