hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija : Propalo je crtanje karte podjele Federacije BiH na zeleni i plavi dio

Zlatko Lagumdžija : Propalo je crtanje karte podjele Federacije BiH na zeleni i plavi dio

01 Oktobra
18:40 2013

Bakir Izetbegović i Dragan Čović su na sastanku u Briselu  iznijeli model koji su kao dogovorili, a u kojem se slažu o principima modela, ali ne i u kartama, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija.Pojasnio je da je predloženi model podrazumijevao crtanje karata u smislu podjele FBiH na dva dijela.„Od nas se tražilo da načelno prihvatimo model, a da onda crtamo karte, što je za SDPBiH potpuno i apsolutno neprihvatljivo. Njihova ideja bila je podjela FBiH na zeleni i plavi dio, što je za nas nepojmljivo“, rekao je.Dodao je da ne zna šta je gore, "da SDA i HDZ narednih godinu dana crtaju karte i oduzimaju vrijeme ili da se uspiju dogovoriti oko tih karata koje bi dovele do još dubljih podjela".

„Jasno sam iznio da SDPBiH to asolutno ne interesuje. Legalistički prihvatam da oni to rade, ali će se SDPBiH svim demokratskim sredstvima boriti protiv "DB" (Dragan i Bakir) metode“, kazao je Lagumdžija.Uvjeren je da je danas "pokopan" ovaj model, ali, dodaje da "ne garatira da se neće ponovo reinkarnirati".„Veliki broj učesnika sastanka je jasno rekao da ni oni nisu spremni da idu u ovaj proces ukoliko SDPBiH ne želi da učestvuje u tome. Mi ne možemo ići u nešto što je za nas neprihvatljivo, pa makar ostali sami protiv svih“, istakao je Lagumdžija.Danas je konačno, dodao je, BiH dobila veću uključenost Evropske unije u rješavanje ovih ključnih problema.

„Također, zaustavili smo sankcije za BiH koje su već bile na horizontu. Iskreno se nadam da će ovaj treći sastanak na visokom nivou rezultirati rješenjem“, naglasio je.Principi koji su dogovoreni na sastanku su odredili da će članovi Predsjedništva BiH biti birani direktnim izborom i to dva iz FBiH i jedan iz RS-a.„Naglašavam i da su i FBiH i RS, svaka po sebi, po jedna izborna jedinica kao i da svaki modalitet mora da sadrži prihvatanje legitimnih zahtjeva svakih od konstitutivnih naroda, kao i onih koji spadaju u kategoriju ‘ostalih’, u skladu s međunarodnim standardima“, izjavio je Lagumdžija za Fenu.Lider SDP-a BiH kazao je da "danas ponovo ima nade" da će se doći do adekvatnog rješenja.„Također, puno smo postigli i kada je u pitanju mehanizam koordinacije“, izdvojio je.

Željko Komšić se nije pojavio     

Lagumdžija je prokomentirao i nedolazak predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića na sastanak u Briselu, iako je bio pozvan.„Moram priznati da su mnogi učesnici sastanka ovo komentirali, jer se očekivalo da će on predvoditi delegaciju u Briselu. Tu je mogao da brani i interese građana BiH, pa i interese naroda iz kojeg dolazi. Nažalost, to se nije desilo i mnogi su ocijenili da to samo govori o apsurdu u kojem se nalazimo, jer izgleda da ovdje još uvijek imamo one koji demagoški drugima drže lekcije, a ne rade posao za koji su izabrani“, zaključio je Lagumdžija. (Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku