hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija : Nema kompromisa o pravljenju tri entiteta

Zlatko Lagumdžija : Nema kompromisa o pravljenju tri entiteta

28 Septembra
04:48 2013
Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija poručio je da za ovu stranku nema kompromisa kada je riječ o podjeli BiH i pravljenju tri entiteta provođenjem odluke "Sejdić i Finci"."SDP će se odazvati svakom sastanku o evropskom putu, ali će se boriti protiv podjele BiH na tri entiteta. Ne može biti daljih mehanizama segregacije i podjele na etničkom principu kroz odluku `Sejdić-Finci`, ko god rekao da je to prihvatljivo", rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.Prema njegovim riječima, SDP će se boriti u parlamentu BiH protiv takvih rješenja, ako ne bude dio dogovora."Doći ću na sastanak lidera političkih partija ako bude održan 30. septembra. Ali, one koji su to nagovijestili /HDZ BiH i SDA/ treba pitati zašto to ranije nisu uradili, jer su nam opet pojeli vrijeme", rekao je Lagumdžija.

On je negirao tvrdnje predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića da je SDP odustao od već dogovorenog mehanizma koordinacije prema EU."SDP ne zaustavlja dogovor. Entitetski premijeri i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen dogovorili su principe. Dan kasnije, kabinet predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH predložio je odluku identičnu onoj iz aprila, koja je potpuno neprihvatljiva", rekao je Lagumdžija.Prema takvom prijedlogu, pregovori u okviru poglavlja EU tekli bi izuzetno sporo."Bolje je nikakav mehanizam, nego onaj koji će usporaviti ionako spor sistem. Trebamo samo poštovati našu ustavnu strukturu“, poručio je Lagumdžija.Rukovodstva HDZ-a BiH i SDA dogovorila su juče u Sarajevu principe provođenja odluke "Sejdić i Finci", među kojima je najvažniji da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.Dogovoreno je i da FBiH bude jedna jedinstvena izborna jedinica sa dva područja koja će biti definisana, ali jednake veličine i multietnička, te da postoji jedinstvena lista kandidata sa cjelokupnog područja FBiH. 

Nije optimista pred sastanak u Briselu

Predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija rekao je da su vladajuće političke partije na nivou BiH, umjesto intenzivnih multilateralnih razgovora tokom septembra, čekale dogovor SDA i HDZ-a BiH o provođenju odluke "Sejdić-Finci“, koji nije postignut, što ne daje mnogo optimizma pred sastanak u Briselu 1. oktobra."Zato će u Briselu 1. oktobra biti teško reći da dogovor sa velikim stepenom izvjesnosti može biti postignut“, rekao je Lagumdžija novinarima u Sarajevu.Prema njegovim riječima, SDA i HDZ BiH, "pojeli su vrijeme“ za dogovor od sredine avgusta do danas, iako to, vjerovatno, nisu htjeli."To nas dovodi u poziciju da se EU sada skloni u stranu, a lično smatram da EU mora imati više liderstva u cijelom tom procesu", istakao je on.Lagumdžija kaže da ne može tvrditi šta je dogovor SDA i HDZ-a BiH."Naši su stavovi nepromijenjeni. Akteri jučerašnjeg sastanka su mi precizno rekli da nije dogovoren nikakav konkretan dokument“, dodao je on.

Lagumdžija je apelovao da evropski zvaničnici tokom boravka u NJujorku na sjednici Generalne skupštine UN i nakon 1. oktobra, kakav god bude ishod, ostanu dio ovog procesa bez obzira na to da li će se rješavati otvorena pitanja ili provoditi odluka "Sejdić-Finci"."Narednih godinu i po dana EU će se mnogo više baviti nekim drugim pitanjima nego BiH, zato je važno da do kraja godine ispunimo uslove za podnošenje kandidatskog statusa“, naglasio je on.Prema njegovim riječima, postoji kritična masa spremnosti da EU preuzme snažnije liderstvo u procesu dogovora o odluci "Sejdić-Finci“ u narednih nekoliko mjeseci, što je najvažnije.Lagumdžija je napomenuo da će Savjet ministara EU sredinom oktobra razmatrati i Izvještaj o napretku BiH za 2013. godinu.Rukovodstva HDZ-a BiH i SDA dogovorila su juče u Sarajevu principe provođenja odluke "Sejdić i Finci", među kojima je najvažniji da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike.U Briselu je za 1. oktobar zakazan sastanak stranačkih lidera i zvaničnika iz BiH, koji organizuje evropski komesar za proširenje Štefan File. (Kliker.info-Srna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku