hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija : Nastavit ćemo tragati za modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”

Zlatko Lagumdžija : Nastavit ćemo tragati za modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”

25 Januara
15:43 2013

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija u razgovoru za Agenciju FENA je rekao da su odnosi u regioni ponovno dinamizirani te da itekako ima pomaka. U intervjuu je govorio o otvorenim pitanjima BiH sa Srbijom i Hrvatskom te (ne)priznavanju Kosova.Na pitanje da li su odnosi u regionu u zastoju zbog okupiranosti unutarnjim problemima (Srbija pitanjem Kosova, BiH rekonstrukcijama i preustrojem vlasti te stalnim "koketiranjem Banja Luke s Beogradom, Hrvatska ulaskom u EU) ili zbog nemogućnosti rješavanja otvorenih pitanja u bilateralnim odnosima, ministar Lagumdžija kaže da ta konstatacija ne stoji.

– Teško je složiti se s konstatacijom da su odnosi u regionu u zastoju i prije bi se moglo kazati da su ponovno dinamizirani. Novi premijer Srbije bio je u zvaničnoj posjeti BiH, isto kao i ministar vanjskih poslova Srbije. Također kao ministar vanjskih poslova BiH bio sam u zvaničnoj posjeti Srbiji, a uskoro tamo odlazi i predsjedavajući Vijeća ministara BiH. U međuvremenu održane su bilateralne političke konsultacije na nivou zamjenika ministara vanjskih poslova, koje nisu održane od 2009. godine – kazao je ministar Lagumdžija.

Potvrdio je da je "istina da na stolu imamo ista ona otvorena pitanja sa Srbijom i tačno je da Srbija ima dosta dinamične odnose s Banjom Lukom".

– Kad je riječ o otvorenim pitanjima, uspostavili smo dinamiku njihova rješavanja i to je kontinuiran proces. Što se, pak, odnosa Beograda i Banje Luke tiče, oni se odvijaju u skladu s Ustavom BiH gdje je jasno predviđena mogućnost uspostave specijalnih i paralelnih veza. Uočili smo određeni disbalans i dogovorili da uskoro krenemo s redovnim održavanjem zajedničkih sjednica Vlade Srbije i Vijeća ministara BiH – precizirao je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

Naglasio je da BiH s Hrvatskom ima jako dinamične i vrlo otvorene radne kontakte.

– Osobno sam se s hrvatskom ministricom vanjskih poslova u prošloj godini susreo pet puta i na redovnoj smo telefonskoj komunikaciji. Naši ekspertni timovi sastaju se svaka tri mjeseca u Briselu, a u sklopu trilaterale BiH-EU-Hrvatska. Zahvaljujući tome, uspjeli smo dobrim dijelom riješiti pitanje našeg slobodnog pristupa Luci Ploče nakon što Hrvatska uđe u EU. Uskoro otpočinjemo razgovore o svim aspektima teritorijalnog povezivanja R Hrvatske u području Neuma. Kao što znate, Hrvatska je otpočela ratifikacionu proceduru Sporazuma o granici…Dakle, pomaka ima. Možda nisu svi tako medijabilni u ovom trenutku, ali ih definitivno ima – kaže ministar Lagumdžija.

U nastavku razgovora ministar Lagumdžija je komentirao upit FENA-e da su uprkos izvjesnim pomacima u bilateralnim odnosima u regionu (nedavna posjeta hrvatskog premijera Zorana Milanovića Beogradu, a onda srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Podgorici, te najave sastanka Nikolić – Izetbegović), ipak odnosi između Zagreba i Beograda, nakon oslobađajuće presude hrvatskim generalima, došli, kako su ocijenili analitičari na najnižu tačku, dok je BiH odbila posljednji trilateralni sastanak (Srbija, BiH i Turska) zbog izjava srbijanskog predsjednika Nikolića o Srebrenici (negiranje genocida).

– Bilo je teških i nepotrebnih izjava od srbijanskog predsjednika i mislim da je i on sam shvatio da verbalni sukobi ne doprinose onome što svi, bez obzira na određena neslaganja, težimo. A to je nova regionalna paradigma. Povezivanje, umjesto razdvajanja. Naprosto zato što to nikome nije u interesu, posebno nije u ekonomskom interesu – rekao je ministar Lagumdžija.

Na pitanje FENA-e da je poseban problem (ne)priznavanje Kosova od nekih zemalja regije, dakle i BiH, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zaltko Lagumdžija je rekao da su neke zemlje regije priznale Kosovo te da se njihov odnos sa Srbijom zbog toga nije drastično promijenio.

– Čak se može kazati da se uopće nije promijenio. BiH nije to učinila iz dobro poznatih razloga, ali to ne znači da u radnoj komunikaciji s Kosovom moramo biti tvrđi i od Srbije. Činjenica je da u ovom trenutku bolju komunikaciju s Kosovom po svim pitanjima ima Srbija, nego što je ima BiH. Da budem otvoren dokraja, najbolje pokazuju ekonomski pokazatelji koliko smo zbog toga izgubili i Vama predlažem da se raspitate kod Vanjskotrgovinske komore BiH – rekao je ministar Lagumdžija.

Uoči februarskog sastanka na ministarskom nivou BiH i Hrvatske, upitan hoće li biti stavljena tačka na otvorena pitanja između dvije države, ministar Lagumdžija je rekao kako "nećemo stavljati nikakve tačke, jer se tu radi o pitanjima, bolje rečeno procesima koji se ne završavaju tačkama".

– Nastavit ćemo tragati za najboljim modalitetima da BiH ne ostane “odsječena”, Hrvatska “prepolovljena”, a granica između dvije zemlje nedefinirana. Možemo to apsolvirati do ljeta ove godine bez stavljanja bilo kakvih tačaka – rekao je u razgovoru za Agenciju FENA zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.(Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku