hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Lagumdžija : Nas sedmorica lidera se ne možemo dogovoriti bez pomoći Evropske komisije

Zlatko Lagumdžija : Nas sedmorica lidera se ne možemo dogovoriti bez pomoći Evropske komisije

13 Oktobra
13:26 2013
Lideri sedam političkih partija u Bosni i Hercegovini bez podrške Evropske komisije sami ne mogu pronaći rješenje za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u predmetu "Sejdić i Finci". Kazao je ovo danas zamjenik  predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija gostujući kao uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Implementacija presude ‘Sejdić i Finci’ u procjepu etničkog i građanskog".Izrazio je uvjerenje da sami lideri u narednih nekoliko dana neće moći pronaći rješenje, ali smatra da bi lideri uz pomoć Evropske komisije, kroz već ponuđene modele, mogli doći do rješenja, jer je liderstvo Evropske komisije neophodno u tom procesu.

Istaknuo je da je sada pitanje kako doći do modela koji će omogućiti da se građansko i nacionalno počnu "susretati" da bi u konačnici BiH ulaskom u Evropsku uniju bila država koja je civilno društvo u kojoj pripadnici svih etničkih grupa uživaju ista prava.- Pitanje šta je danas moguće uraditi. Da li će ostati status quo, koji mnogi priželjkuju, ili će se napraviti pomak u kojem će se zadovoljiti suština presude "Sejdić i Finci", a to je da bude pravno "čista", da zadovoljava vrijednosti Evropske unije te vrijednosti na kojima treba počivati nova, historijski poznata, BiH – naglasio je Lagumdžija.Podsjeća da je svaki Ustav odraz političke volje, a ta politička volja nalazi se u Parlamentarnoj skupštini BiH, naglašavajući da ta većinska politička volja danas želi zadržati status quo ili da potcrta segregaciju umjesto saradnje u BiH.Najavio je da će pokrenuti širi dijalog o ovoj temi i evropskim vrijednostima u BiH u koji će biti uključene sve političke snage, nevladine organizacije, sindikati, akademska zajednica i građani kako bi se vidjelo "šta je to BiH 2020. godine", po uzoru na program Evropske unije 2020. godine.

– S obzirom da je BiH podijeljena ne samo po političkim i nacionalnim šavovima, nego i unutar nevladinog sektora, akademske zajednice i ljevice, potrebno je okupljati sve snage koje imaju svoje identitete i programe da kritički budu jedni prema drugima ne bi li BiH 2020. ličila na Evropsku uniju 2020. – zaključio je Lagumdžija.U narednih šest mjeseci SDP će pokrenuti širu razmjenu mišljenja o temi "kako građansko u BiH uvoditi, za početak ravnopravno nacionalnom, a onda da građansko više ne znači negiranje nacionalnog".On ističe da se sada došlo do modela koji je SDP još ranije, od takozvanog "aprilskog paketa" zagovarao, a to je jedan predsjednik BiH, tri potpredsjednika koji se biraju u parlamentu BiH.Dodaje da u BiH postoje dvije politike od kojih je jedna ona koja nastoji da i dalje dominira nacionalno te da kroz presudu "Sejdić Finci" institucionalizira podjele u bh. društvu, a druga politika je ona koja nastoji da otvori integriranja BiH koje za cilj imaju – BiH kao civilno i građansko društvo u kojoj se uvažavaju temelju BiH nastali u ZAVNOBiH-u.

– Naša snaga je u tome da pokušamo uvesti i građansko u zemlju koja je u Daytonu postavljena "na krive noge" – smatra lider SDP-a BiH.Govoreći o izvještaju Evropske komisije o napretku BiH koji će javnosti biti prezentiran u srijedu, 16. oktobra, Lagumdžija kaže da sankcije za BiH neće dovesti do promjene, a naglašava da će promjene u BiH donijeti samo pomirenje građanskog pokreta unutar sebe.Predsjednik "Kruga 99" Adil Kulenović je danas kazao da bi samo temeljnije promjene Ustava BiH mogle riješiti i pitanje implementacije ove presude, a da je najprihvatljivije rješenje da BiH ima jednog predsjednika ili brojnije Predsjedništvo BiH, ali tako da se osigura da svaki čovjek može birati i biti biran.Jedan od podnositelja apelacije u predmetu "Sejdić i Finci", Jakob Finci kaže da je žalosno što se četiri godine nije pronašlo rješenje za nešto što se čini kao jednostavan pravni problem, a od toga je napravljen vrhunski politički problem.Naglasio je da će se ovo pitanje riješiti tek onda kada se prevaziđu lični animoziteti među političarima i egocentrizam, jer se u BiH kompromis smatra porazom, a ne normalnim političkim dogovorom.  (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku