hamburger-icon

Kliker.info

Zlatko Dizdarević : Evropa se raspada, a ISIL nije iznenađenje

Zlatko Dizdarević : Evropa se raspada, a ISIL nije iznenađenje

20 Septembra
08:23 2015

zatko78Evropa je nespremna za velike izazove na terenu na kojem misli da je najjača, a Hrvatska, kao članica EU-a, mora dijeliti i nedaće”, izjavio je za HTV novinar i diplomat Zlatko Dizdarević.

Američki projekt kolonijalizacije Bliskog istoka

On je još tijekom Arapskog proljeća upozoravao na valove ratova i izbjeglištva. ‘Kao novinar i diplomat odmah sam shvatio o čemu se radi. I tada i danas riječ je o istom – nastavku velikog projekta neokolonijalizma iz Amerike i Evrope prema Bliskom istoku. Sirija, Irak i ISIL nisu početak tog procesa’, kazao je Dizdarević.

Sirijci su bili zadovoljan narod

Smatra kako će biti nasilja jer se radi o šest do sedam milijuna izbjeglica diljem Bliskog istoka. ‘Ako se ne zaustavi ISIL, bit će ih i više. Ljudi samo čekaju da vide kako su prošli oni koji su već došli u Evropu – pa da krenu’, smatra Dizdarević. Ustvrdio je kako su Sirijci bili zadovoljan narod, bez obzira na zapadne percepcije. ‘Sigurno je da bi se većina vratila, a i bili bi vraćeni nakon zaustavljanja rata. No očito je potrebno stvarati histeriju – da će zauzeti Evropu’, dodao je.

ISIL-ova snaga je zagriženost mitom

Jedna od varijanti zaustavljanja rata je, naveo je Dizdarević, da se Siriju podijeli u 4 entiteta – jedan bi bio ISIL-ov. “Ne mislim da se s njima može pregovarati niti da im je cilj stvarati međunarodno priznatu državu, ali vojna komponenta ISIL-u je vrlo važna. Njihova je osnovna snaga zagriženi mit – uvjereni su da se bore za važnu stvar. I mi smo u Europi imali mit od prije 700 godina koji je oživljen u nekoliko mjeseci”, kazao je.

Evropa se raspada – na Bliskom istoku Rusija je ‘veliki igrač’

Dodao je kako se Evropa na Bliskom istoku ne percipira kao ozbiljna sila – Rusija je ondje ‘vrlo ozbiljan igrač’, a ona računa na predsjednika Bashara al-Assada. “Bruxelles ne može napraviti ništa – on ne drži kontrolu nad Europskom unijom koja se raspada. Ne vidim jake i sposobne političare poput onih koji su postojali prije više desetaka godina”, rekao je u Intervju tjedna Hrvatske televizije.

(Kliker.info-HMS)

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku