hamburger-icon

Kliker.info

Zlatan Mujagić : Medicinu sam izabrao zbog dr. Ese Sadikovića i njegove humanosti

Zlatan Mujagić : Medicinu sam izabrao zbog dr. Ese Sadikovića i njegove humanosti

29 Septembra
03:50 2014

zlatanm2Dr. Zlatan Mujagić, koji je zaposlen na odjelu gastroenterologije i hepatologije holandske bolnice „Maastricht University Medical Center“, dobio je veliko priznanje za istraživački rad u dalekoj Kini. Na Svjetskom kongresu neurogastroenterologa u Guangzhou njegova naučna studija svrstana je među četiri najbolje u toj oblasti medicine pa će nagrada za vrsnog stručnjaka neurogastroenterologije (“Young Investigator Award”) s razlogom krasiti njegov dom. Od 2011. godine radim s naučnim timovima na Univerzitetu „Maastricht“ u vezi s bolesti koja se zove iritabilni kolon (“Irritable Bowel Syndrome”(IBS)), a gdje je u pitanju ne samo bolest debelog crijeva (kolona) nego cijelog digestivnog sistema, znači želuca, tankog i debelog crijeva.

Istražujem faktore koje prouzrokuju bolest i tražim bolje načine za dijagnozu i terapiju, o čemu sam govorio u Kini – pojasnio nam je dr. Mujagić, uz napomenu da je istraživanje izazovno jer 10-15 posto ljudi u Evropi boluje od bolesti IBS-a.Priznanje za doktora iz Kozarca Rezultati Zlatanovog istraživanja bit će objedinjeni u njegovoj doktorskoj disertaciji početkom sljedeće godine, a dosadašnje istraživanje prezentirat će i na nekoliko drugih kongresa u svijetu, što je potvrda sjajnog uspjeha 29-godišnjeg mladog naučnika iz Kozarca, koji je sa sedam godina protjeran iz rodnog kraja u kampanji etničkog čišćenja. Kako kaže, nikad neće zaboraviti zahvalnost roditeljima koji su se odrekli mnogih stvari u holandskom izbjeglištvu da bi dobio kvalitetno obrazovanje, a za “Dnevni avaz” otkrio je zašto je izabrao medicinu kao životni poziv.

Slušao sam kao dijete priče o rahmetli Esadu (Esi) Sadikoviću, mom rođaku, specijalisti za uho, grlo, nos. Radio je u Sarajevu, Prijedoru, ali i za Ujedinjene narode. Na kraju je, bez ikakvog razloga, bez ikakve krivice, na pravdi Boga, kako mi to kažemo, završio s mojim ocem i bratom u logoru Omarska. Tamo je liječio logoraše, fizički, ali i psihički, medicinskim znanjem, ali i humorom. Ubijen je u avgustu 1992 godine. Svi koji ga znaju pričaju o velikoj Esinoj humanosti, pa je i to utjecalo da izaberem medicinu – kaže stručnjak bh. korijena, ponosan na rodni kraj u koji dolazi svake godine. Dr. Mujagić je do sada objavio dvije studije o iritabilnom kolonu, a u slijedeća četiri mjeseca očekuje publiciranje još sedam. Oženjen je, a prije tri mjeseca dobio je kćerku Amilu.  (Kliker.info-Avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku