hamburger-icon

Kliker.info

Žižekov poziv na akciju : Sada nije vrijeme “za paniku”, nego za hladnu procjenu situacije i za “strateško razmišljanje”

Žižekov poziv na akciju : Sada nije vrijeme “za paniku”, nego za hladnu procjenu situacije i za “strateško razmišljanje”

18 Novembra
15:38 2016
zizižekPobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima predstavlja šok establišmentima u zapadnim demokracijama, ali je to istodobno i prilika za  nastanak “autentične ljevice”, kazao je u razgovoru za rusku televiziju na engleskom RT slovenski filozof Slavoj Žižek.

Trumpova pobjeda izazvala je politički potres ne samo u SAD-u, nego i u Europi i svijetu, no sada se ne treba fokusirati na Trumpa, koji je samo “brutalni pragmatični političar” i osoba koja iz dana u dan mijenja svoja stajališta, nego procijeniti budući razvoj situacije, kazao je Žižek.

Prema Žižeku, s Trumpovim su se pogledima, unatoč njegovim radikalnim stajalištima iz kampanje te vulgarnoj i politički nekorektnoj retorici, poistovjetili birači koji su nezadovoljni, ljuti i frustrirani te ne žele “status quo”, možda isti oni koji bi, kako je naveo, glasovali za Berniea Sandersa da ga nije “izigrala” njegova Demokratska stranka.

Hillary Clinton bi u vanjskoj politici možda kao predsjednica bila opasnija i agresivnija od Trumpa, koji je izražavao neka miroljubiva stajališta prema Rusiji i rješavanju palestinskog pitanja, ali će sve biti ovisno o tome koja će “klika” prevladati u njegovu kabinetu, jer sada na Trumpov “vlak” uskaču i republikanci koji su mu bili neskloni, a tradicionalno nemaju simpatija prema Rusiji i Putinu, analizirao je postizbornu situaciju slovenski filozof.

Za ljevicu, po njegovim riječima, sada nije vrijeme “za paniku”, nego za hladnu procjenu situacije i za “strateško razmišljanje” o tome kako dalje.
Ljevica se mora rekonstituirati na novim osnovama, kako ne bi prevladao desni ekstremni populizam ili jačale autoritarne političke tendencije, smatra slovenski filozof koji živi u New Yorku.

“Autentična ljevica” treba zastupati interese malih ljudi, a ne kapitala, jer bi inače u Europi, primjerice u Njemačkoj ili Francuskoj, mogao prevladati desni populizam, a možda i težnje prema autoritarnim režimima.

Žižek je kazao da se slaže s ocjenom američkog filozofa Noama Chomskoga kako svijetu danas ne prijete više samo lokalni politički sukobi, nego možda i ekološka katastrofa ili svjetski rat te da je u tom smislu fenomen Trump “dobrodošlo buđenje” te očiti neuspjeh da se produži globalni “kapitalizam s ljudskim licem”, koji je običnim ljudima stranom retorikom i porukama predstavljala Hillary Clinton.

I Brexit i pobjeda Trumpa pokazali su da taj tip demokracije više ne funkcionira, kazao je Žižek u razgovoru za rusku televizijsku mrežu RT koju je prenio ruski portal vijesti na slovenskom jeziku.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku