hamburger-icon

Kliker.info

Životno priznanje : Mirsad Fazlagić dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva?

Životno priznanje : Mirsad Fazlagić dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva?

10 Februara
13:20 2016

mirsad(2)Odbor Gradskog vijeća Grada Sarajeva za dodjelu Šestoaprilske nagrade otvorio je koverte sa prijedlozima kandidata za ovu prestižnu nagradu, kako bi se utvrdilo ko od predloženih formalno ispunjava uvjete propisane javnim pozivom, piše novinska agencija Patria.

U oblasti sporta kandidovani su džudista Amel Mekić, generacija FK Sarajevo ‘66/'67. i ‘84/'85. koja je tada bila prvak te nekadašnji trener ovog kluba Mirsad Fazlagić.

Mekić je odmah otpao jer izabrani zvaničnici ne mogu biti predloženi za Šestoaprilsku nagradu, dok za FK Sarajevo umjesto dokumentacije Skupštine kluba, dostavljena je dokumentacija Upravnog odbora.

Tako je u izboru za dobitnika nagrade u oblasti sporta ostao samo Mirsad Fazlagić.

Kada je riječ o oblasti kulture za dva kandidata Emira Hadžihafizbegovića i Sinana Alimanovića, utvrđeno je da nije dostavljena potrebna dokumentacija, te je jedini kandidat ostao Milomir Kovačević Strašni.

U u oblasti zdravstva i socijalne zaštite predloženi su Hadžan Konjo, ljekar Klinike za ortopediju i traumatologiju UKCS-a i Martin Salzer, ljekar iz Austrije.

Iz drugih oblasti i stvaralaštva kandidovani su: predsjednica Udruženja organizacija porodica šehida i poginulih boraca KS Bahrija Kituša, prva zaštićena prijaviteljica korupcije u BiH i uposlenica Fonda za povratak Irina Lovrić, Udruženje Sarajevotaxi te Udruženje Obrazovanje gradi BiH koje vodi Jovan Divjak.

Odbor za dodjelu Šestoaprilske nagrade prvu sjednicu imat će 16. februra na kojoj će obaviti prvi krug glasanja za predložene kandidate, a dva do tri dana poslije i drugu na kojoj će donijeti konačnu odluku.

Izmjenama Odluke o dodjeli ove prestižne nagrade, odlučeno je da umjesto dosadašnjeg po jednog kandidata iz svake oblasti koje odabere Odbor, na Gradsko vijeće budu dostavljena po dva imena kako bi vijećnici tajnim glasanjem mogli odlučiti se za jednog.

Obzirom da u dvije kategorije, sport i kultura je samo po jedan kandidat najvjerovatnije da će dobitnici biti Mirsad Fazlagić i Milomir Kovačević Strašni, a o čemu će se na samoj sjednici izjašnjavati vijećnici.

Nagrada se dodjeljuje na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja se održava na Dan oslobođenja Sarajeva, 6. aprila.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku