hamburger-icon

Kliker.info

Životna greška Aide Hadžialić : Zbog 0,2 promila alkohola u krvi švedska ministrica podnijela ostavku

Životna greška Aide Hadžialić : Zbog 0,2 promila alkohola u krvi švedska ministrica podnijela ostavku

13 Augusta
14:58 2016

AidaHMinistrica za visoko i srednje obrazovanje Kraljevine Švedske podnijela je ostavku nakon što ju je policija zaustavila za volanom i našla joj 0,2 promila alkohola u krvi.

Aida Hadžalić je na konferenciji za medije u subotu rekla da ju je u četvrtak navečer zaustavila policija u južnom švedskom gradu Malmeu nakon što je popila dvije čaše vina. U krvi su joj pronađena 0,2 promila alkohola, što je nedozvoljeno u Švedskoj.

Ministrica bh. korijena suočava se sa kaznom do šest mjeseci zatvora, javlja agencija Associated Press.

Najmlađa ministrica

Hadžialić (29) je kazala premijeru Stefanu Lofvenu u petak da je to njena “najveća greška u životu” i da je zbog toga odlučila dati ostavku.

– Bila sam uvjerena da će alkohol nestati iz mog organizma prije nego što sam sjela za volan . Znam da su mnogi razočarani u mene, i ja sama sam ljuta na sebe, a prije svega se jako kajem-, kazala je Hadžialić.

Aida Hadžialić rođena je u Bosni i Hercegovini i postala je prva muslimanska ministrica u Lofvenovoj vladi 2014. godine. U Švedsku je došla kao petogodišnjakinja.

Diplomirala je pravo 2010. godine na Univerzitetu Lund u Švedskoj, nakon čega je postala zamjenica gradonačelnika Halmstada.Sa 27 godina postala je najmlađa švedska ministrica u historiji te bogate i razvijene skandinavske zemlje.

Evropske zemlje imaju stroge zakone kada je u pitanju vožnja pod djelovanjem alkohola i dozvoljena granica nivoa alkohola u krvi je znatno niža nego u Sjedinjenim Državama, podsjeća američka agencija.

(Kliker.info-agencija)

Podijeli

Jedan komentar

  1. nekaostanetajna
    nekaostanetajna 14 Augusta, 12:09

    U Srbiji je kaznjivo tek od 0,3 sto su npr. dvije popijene pive. Ali na ovom velikom poluostrvu su malo stroziji po tom pitanju

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku