hamburger-icon

Kliker.info

Žive mete : SIPA javno objavila imena 75 agenata!

Žive mete : SIPA javno objavila imena 75 agenata!

27 Oktobra
06:09 2010

Čak 75 obavještajaca rukovodstvo državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) isporučilo je na pladnju kriminalcima i od njih napravilo – žive mete!Naime, SIPA je na svojoj zvaničnoj veb strani 20. oktobra objavila imena 75 svojih pripadnika koji su unaprijeđeni u čin višeg inspektora, inspektora, starijeg narednika i narednika. Uz njihova imena, navedena su i imena njihovih očeva.S obzirom da se radi o obavještajcima SIPA-e koji imaju visoke činove, oni su zaduženi i za istraživanje najdelikatnijih slučajeva, posebice ubistava, korupcije i organizovanog kriminala. Po logici stvari, od 20. oktobra, kada su objavljena njihova imena, oni ne mogu tajno raditi svoj opasni posao.

Inače, Agencija za istrage i zaštitu raspisala je 17. septembra ove godine interni konkurs za unapređenja pripadnika te državne institucije u više činove, a odluku je donijela Komisija za unapređenje čiji je predsjednik Sado Halilović.S obzirom da se radilo o internom konkursu, potpuno je nejasno kako i zbog čega su imena 75 obavještajaca javno objavljena i stavljena na uvid svakome ko otvori zvaničnu veb stranu Agencije za istrage i zaštitu. Time je na najdirektniji način ugrožena njihova sigurnost, a dovedene su u pitanje i dalje istrage na kojima su radili.

Najstroža tajna              Praksa u svim zemljama svijeta je potpuno suprotna – imena pripadnika državne obavještajne službe najstroža su tajna. U mnogim zemljama tajna je i ime direktora glavne obavještajne službe, a pogotovo se ne objavljuje njegova fotografija.Mirko Lujić, direktor SIPA-e, Marko Dominković, zamjenik direktora, Anđelko Hrgić, pomoćnik direktora za kriminalističko – istražni odjel i Mirza Lišinović, pomoćnik direktora za Odjel za unutrašnju kontrolu ( na veb strani su objavljene i njihove fotografije i biografije) još se nisu javno oglasili povodom skandaloznog objavljivanja imena 75 obavještajaca.Nije naodmet prisjetiti se češkog slučaja – u augustu su na internetu objavljena imena bivših obavještajaca i to je bila afera svjetskih razmjera. Odmah je zasjedao Parlament, a epilog su bili brojni otkazi iako se radilo o spisku ljudi koji odavno ne rade u češkoj obavještajnoj službi.  (Kliker.info-San)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku