hamburger-icon

Kliker.info

“Živa lomača”: 70 Bošnjaka zapaljeni živi, najmlađa žrtva stara dva dana izgorjela u majčinom zagrljaju

“Živa lomača”: 70 Bošnjaka zapaljeni živi, najmlađa žrtva stara dva dana izgorjela u majčinom zagrljaju

14 Juna
16:42 2014

lomaca321U višegradskom naselju Bikavac, u Pionirskoj ulici, danas je obilježena 22. godišnjica zločina nad Bošnjacima – “Živa lomača”. Predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata” Bakira Hasečić za Agenciju FENA je kazala da je danas prvi put proučen tevhid u obnovljenoj kući Sumbule Zebe, u kojoj su 14. juna 1992. godine, više od 70 civila Bošnjaka iz tog grada zapaljeni živi.Porodice žrtava i brojni preživjeli građani Višegrada došli su danas obići mjesto stradanja i odati počast.

Također, dodaje Hasečić, organizirano je i prikupljanje potpisa, na zahtjev porodica, koji će biti proslijeđeni Ustavnom sudu BiH s ciljem pronalaženja posmrtnih ostataka žrtava tog zločina.

– Do danas nije pronađena niti jedna kost, a mnoge žrtve umiru, svjedoci, porodice, nemajući traga o svojima najmilijim – kazala je Hasečić.  Naglasila je i da su općinske vlasti stvarale probleme prilikom obnove kuće, “Žive lomače”, te da zbog papirologije ne mogu priključiti struju i vodu.

– OSCE i OHR su pomogli da se kuća ne poruši – istakla je Hasečić .  Za zločin “Živa lomača” pravosnažnom presudom Haškog tribunala na doživotnu kaznu zatvora osuđen je Milan Lukić, a Sredoje Lukić na 27 godina.  Najmlađa žrtva tog zločina imala je dva dana i izgorjela je u majčinom zagrljaju. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku