hamburger-icon

Kliker.info

Zijad Bećirović : Komšić je spasio DF od nestanka izlaskom iz “smrtonosnog zagrljaja” SDA- HDZ !

Zijad Bećirović : Komšić je spasio DF od nestanka izlaskom iz “smrtonosnog zagrljaja” SDA- HDZ !

16 Juna
00:10 2015

becirovicifi11Direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana mr. sci. Zijad Bećirović u intervjuu za novinsku agenciju Patria dao je svoje viđenje i analizu trenutne političke situacije, govorio o SDA, DF-u, krizi vlasti.

PATRIA:Kako komentirate trenutnu situaciju u SDA? Četiri državna poslanika najavila su samostalno djelovanje?

BEĆIROVIĆ: Taj čin četiri državna poslanika bi morao zabrinuti svaku ozbiljnu stranku i njenog predsjednika. Radi se o kvalitetnim poslanicima-političarima, koji uživaju značajnu podršku unutar stranke ali i u biračkom tijelu. Kada to prevedemo u procente radi se o 40% poslanika koji su napustili poslanički klub SDA u državnom parlamentu. To je posljedica onoga čega smo najavljivali. Upozoravali smo, da će za SDA biti kobno ukoliko Bakir Izetbegović postane njen predsjednik.

On je trebao prepustiti stranku nekome drugome. Pored toga žrtva je jednog dijela pojedinaca, koje je okupio oko sebe i koji njega, SDA i državu guraju u sunovrat. Oni su podmetnuli i Fadila Novalića za federalnog premijera, kako bi pomoću njega mogli ostvarivati svoje lične interese. Izabrali su pogrešnog čovjeka, koji nije u stanju udovoljiti svim njihovim prohtjevima, jer je nevješt i nesposoban za tu funkciju. Novalić je tek naknadno shvatio, da za nezakonito djelovanje i ostvarivanje ličnih interesa tih pojedinaca može i sudski odgovarati.

PATRIA: Nedavno je predsjednik SDP-a rekao da je nerazumljiv podanički odnos SDA prema HDZ-u, odnosno Bakira Izetbegovića prema Draganu Čoviću. Vaše mišljenje o koaliciji SDA- HDZ?

BEĆIROVIĆ: Sama po sebi nije problem koalicija SDA-HDZ. Problem su njihove namjere i personalna rješenja. Čak da se sve stavi na papir kao najbolje rješenje, to ništa ne znači u praksi. Te dvije stranke, osim izuzetaka, u osnovi su oličenje pojave politizacija kriminala i kriminalizacija politike. I tu se ništa nije promijenilo od njihovog nastanka, možda su sada još agresivniji, jer je mnogo toga pokradeno, a malo je toga još ostalo, dok su u međuvremenu apetiti porasli i povećao se broj onih koji se žele okoristiti vršenjem vlasti. U javnosti se stvara utisak da je Izetbegović inferioran prema Draganu Čoviću.

PATRIA: Milorad Dodik je odbio reformsku agendu uz poruku da neće dozvoliti prodaju Elektroprivrede RS. Uz to, federalni i državni premijer još uvijek nisu zvanično obznanili šta sadrži agenda koju su usvojile Vlada FBiH i Vijeće ministara. Da li ste Vi upoznati sa sadržajem agende, mislite li da je onda dobra za državu, te kako gledate na Dodikovu izjavu?

BEĆIROVIĆ: Kada pročitate tih 13 stranica agende možete vidjeti svašta. Narodskim jezikom tu su pomiješane babe i žabe. Između ostaloga piše, da su konkretne akcije reformske agende ciljane na fiskalnu i finansijsku održivost; socijalno-ekonomska reforma će biti proširena ciljanim mjerama: za ojačavanje vladavine zakona i borbe protiv korupcije; te ojačavanje administrativne sposobnosti i povećanja efikasnosti u javnim institucijama na svim nivoima vlasti. Bilo koje povećanje indirektnih poreza može doći na red tek nakon što se iscrpe mogućnosti rezova u obimu javne potrošnje ili unapređenja u naplati prihoda (da kompenziraju smanjenje doprinosa). Iz agende nisu vidljiva rješenja, kako to ostvariti nego samo spisak lijepih želja. Čak se u vezi rješavanja skoro pored svakog pitanja navodi da će se konsultirati sa EU, MMF i Svjetskom bankom. Već u startu prebacuju odgovornost sa sebe na te institucije. Ovako kako je napisana agenda se u većini navedenog ne može realizirati i neupotrebljiva je.

Već duže vrijeme nije važno šta kaže Milorad Dodik. On je do sada svašta govorio i porekao što je govorio. Njemu je jedino važno da ostane na vlasti. Svjestan je da gubitak vlasti za njega znači sudsko procesuiranje. Kada bi postigao dogovor da će biti amnestiran ukoliko ode sa vlasti vjerovatno bi odmah na to pristao i otišao u političku penziju.

PATRIA: Hapšenje Nasera Orića podiglo je građane BiH na noge. Srbija ne odustaje od progona branitelja BiH. Da li su po Vašem mišljenju bošnjački političari dovoljno uradili kada je riječ ne samo o Oriću već generalno kada je riječ o potjernicama koje raspisuje Srbija za državljanima BiH?

BEĆIROVIĆ: Općenito građani nisu zadovoljni sa političarima u BiH. Tako da ni bošnjački političari tu nisu izuzetak. Ne iznenađuju aktualna događanja, jer su se Bošnjaci poslije izbora prilikom podjele pozicija odrekli pravosudnog i represivnog aparata u korist drugih. Pitanje počinioca ratnih zločina moralo se generalno riješiti u BiH, da se jasno zna ko treba biti procesuiran, a ko ne treba. Ali u slučaju Orić zakazala je država, koja je ta pitanja morala urediti sa državom Srbijom, jer to pored nabolje volje i želje ne mogu urediti udruženja građana.

PATRIA: Demokratska fronta je istupila iz koalicije i prešla u opoziciju na federalnom nivou. Mislite li da je to politički ispravan potez?

BEĆIROVIĆ: Moglo bi se reći da je to u aktualnoj konstelaciji odnosa bio jedini ispravan potez. Ukoliko bi Demokratska fronta ostala u vlasti sa ovakvim načinom vladanja SDA-HDZ sasvim sigurno bi to značio njen nestanak. To je privremeno spriječeno povlačenjem iz vlasti.

“Smrtonosni zagrljaj” sa SDA i HDZ-om 

PATRIA: Najavljuje se prekompozicija vlasti u Federaciji BiH. Koga Vi vidite kao nove koalicione partnere SDA i HDZ BiH?

BEĆIROVIĆ: Teško je u ovom trenutku prepoznati ko bi mogao biti novi koalicijski partner iz jednostavnog razloga što to znači „smrtonosni“ zagrljaj sa SDA i HDZ. Toga je svjestan i preračunljivi  Fahrudin Radončić, koji je shvatio da bi ulazak SBB u vlast mogla biti kobna greška, koja bi ga mogla koštati nestanka sa političke scene. Željko Komšić je to tek naknadno shvatio i zato se povukao iz koalicije, jer je tako spasio i sebe i Demokratsku frontu (DF).

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Jedan komentar

  1. puka 59 - VAŽI
    puka 59 - VAŽI 16 Juna, 22:30

    VETERANI 317 SBBR HEROJ GRADA TVRDE BEĆIROVIĆU I IMAJU SVOJE VIĐENJE :DA LJILJAN ODMAKNE OD NIKŠIĆA – BIJEDIĆA -HELEZA I NJIHOVIM PROFESOROM ZLAJOM U PROTIVNOM BILO BI IM KAO SA BAKOM .

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku