hamburger-icon

Kliker.info

Zid na čekanju : I Senat protiv Trumpove odluke o vanrednom stanju

Zid na čekanju : I Senat protiv Trumpove odluke o vanrednom stanju

15 Marta
05:42 2019

Američki Senat i zvanično je odbio vanredno stanje, koje je proglasio predsjednik Amerike Donald Trump sa ciljem da dobije sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Kako javlja Glas Amerike , Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasao je protiv odluke predsjednika, većinom od 59 prema 41. Predstavnički dom, u kojem većinu imaju demokrate, usvojio jerezoluciju o ukidanju vanrednog stanja prije nekoliko sedmica.

12 senatora republikanaca pridružilo se demokratama u Senatu, čime su se suprotstavili Bijeloj kući i ignorisali prijetnju predsjednika će uložiti veto.

Lider manjine u Senatu  Chuck Schumer  ilustrovao je situaciju u tom tijelu riječima:

“Ovo nije svakidašnje glasanje, ovo nije običan dan!”

Republikanska senatorka iz Maina Susan Collins   izjavila je da podržava Trumpovu ideju o bezbjuednosti na granici sa Meksikom, ali ne i njegovu namjeru da zaobiđe Kongres, dodavši da je po Ustavu, dužnost Kongresa da vodi računa o troškovima.

Američki predsjednik najavio je da je spreman da uloži veto ako Senat ne odobri vanredno stanje. Na tviteru je poslije glasanja, napisao samo: VETO.

Izgradnja zida na granici sa Meksikom bila je inače jedno od osnovnih Trumpovih obećanja tokom izborne kampanje. Ukoliko pokušaj obaranja Trumpovog veta u Kongresu ne uspije, o vanrednom stanju će vjerovatno odlučivati sudovi.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku