hamburger-icon

Kliker.info

Žestoko u završnici : Dramatična bitka za fotelje SDA u Hergegovini

Žestoko u završnici : Dramatična bitka za fotelje SDA u Hergegovini

27 Aprila
15:51 2015

KaplanZlat3Za SDA se u Hercegovini vodi žestoka borba i, prema izvorima iz ove stranke, situacija je krajnje neizvjesna. Najžešća je borba u Mostaru i Stocu, a moglo bi se žestoko zakuhati i kada je u pitanju izbor predsjednika Županijskog odbora stranke. Na terenu su, u južnim općinama, i dalje prisutne velike tenzije. Kako je Dnevni list već pisao, do sada je bilo čak i niz incidenata prilikom izbora u mjesnim odborima. I dalje se navodno ne biraju sredstva da se dođe do vlasti u stranci, a u cijelu priču pokušavaju se uključiti i pojedinci iz samog vrha stranke.

Komentirajući napetosti u izbornom procesu, predsjednik Kantonalnog  odbora SDA Salko Sokolović kaže kako KO SDA kao i u svakom izbornom procesu prima prigovore i žalbe na određene nepravilnosti koje se događaju na terenu.
“Ne bih sada govorio o kakvim se pritužbama radi, jer to je predmet izbornog unutarstranačkog procesa. Mogu samo reći da je generalni zaključak na sjednici IO-a KO-a SDA HNK-a održanoj u petak da se izborni proces nastavi u skladu sa Statutom, pravilima izbornog postupka i smjernicama. S time smo upoznali Predsjedništvo stranke i zatražili da sva tijela zadrže neutralnost u svakom procesu odlučivanja po svim eventualnim prigovorima i žalbama s terena. Smatramo da je to jedini ispravan put koji nas vodi prema kongresu koji će se održati u maju”, kaže Sokolović.

Napeto

Izborni procesi još nisu završeni u Mostaru, Stocu i Čapljini. U Čapljini se za odbor bore aktualni predsjednik Omer Čevra i zastupnik u Skupštini HNK-a Ajman Šoše.
U Stocu su žestoki konkurenti dosadašnji predsjednik Zlatko Hadžiomerović i zastupnik u federalnom Parlamentu Salmir Kaplan. U javnosti su se pojavile čak i informacije o njihovom fizičkom sukobu što je Hadžiomerović žestoko demantirao.

“U SDA Stolac izborni proces se provodi kraju. Ne mogu poreći da nije bilo izvjesnih neugodnosti prilikom održavanja jednog skupa u Stocu. Ali, ništa nije spektakularno koliko to žele prikazati neki mediji ili pak određene interesne skupine. Sukobi između Kaplana i mene koje žele stvoriti neki mediji su izmišljene konstrukcije koje imaju za cilj diskreditaciju SDA. Izborni proces u OO-u SDA Stolac je samo dokaz demokratičnosti ove stranke i različitosti mišljenja. SDA Stolac koji predvodim na posljednjim izborima imao je statistički najbolji rezultat SDA u HNK-u, i to vjerojatno nekome smeta.

Također je zanimljivo da je u SDA zanimljiviji unutarstranački proces na lokalnim razinama negoli je to na kongresima ostalih stranaka koji su održani ovaj vikend. Pored Stoca vrlo zanimljiv izborni proces unutar SDA vodi se i u Mostaru. I to je jako indikativno, zašto su baš ove dvije općine na udaru u HNK-u. Mi smo uvjereni da će sva tijela stranke pokazati principijelnost i opredijeljenost poštivanju Statuta stranke i svih procedure koje on nalaže”, kaže Hadžiomerović. I Kaplana smo jučer pokušavali dobiti u više navrata, ali bezuspješno.

Čeka se Mostar

Što se Mostara tiče, završeni su izbori za četiri gradska područja, od ukupno šest. Potom slijedi izbor Gradskog odbora i predsjednika stranke u Mostaru. Nijedno područje još nije predložilo kandidata za predsjednika. Pitanje svih pitanja u mostarskom SDA je hoće li se kandidirati dosadašnji prvi čovjek stranke Zijad Hadžiomerović.
“Još uvijek ne znam. Razmišljam. Ima još vremena”, kaže Hadžiomerović koji, čini se, stranačke kolege do kraja drži u neizvjesnosti. U javnosti se nagađa kako bi kandidat za novog šefa mostarskog SDA mogao biti Suad Hasandedić s jedne strane te Salem Marić ili Zijat Mušić kao kandidati druge struje.

Kantonalni  odbor

O tome tko će u Mostaru imati većinu i birati predsjednika uvelike bi mogao ovisiti i izbor prvog čovjeka Kantonalnog odbora. Za sada se pouzdano zna kako će kandidat biti Salko Sokolović koji je i do sada vodio hercegovački SDA i koga će kandidirati Konjic. No ozbiljna konkurencija mogao bi mu biti Edin Mušić, predsjedavajući  Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. U krugovima SDA pojavila se i informacija da bi i Esad Dželilović mogao biti treći kandidat za KO.
Mušić za Dnevni list kaže kako će prihvatiti kandidaturu samo ukoliko ga predloži mostarski SDA, ali ne ako kandidatura dođe od nekoga drugog. Mušić navodi kako nema sukoba u stranci, već samo da postoje različita mišljenja. “Dionice stranke nakon izbora su poskupjele, pa je i zainteresiranost ljudi da participiraju u njoj puno veća”, kaže Mušić. Kada je u pitanju Mušić, ne treba zaboraviti kako je uslijed frakcijske podjele stranke na struju Sulejmana Tihića i Bakira Izetbegovuća, od hercegovačkih dužnosnika SDA jedini on bio uz Izetbegovića. Hoće li to igrati ulogu u unutarstranačkom odmjeravanju snaga u Hercegovini gdje se za prevlast u stranci bore stare i nove snage, ostaje vidjeti.

Prozor i Jablanica

U Prozoru je sve završeno i Esad Dželilović ponovno je predsjednik Općinskog odbora stranke. I u Jablanici je na čelu stranke ostao stari predsjednik Ajdin Teletović. U Konjicu je izbor pri kraju, a kako doznajemo, novi predsjednik bit će Osman Ćatić, zastupnik u Skupštini HNK-a i  predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH. On će na tom mjestu zamijeniti Salku Sokolovića.

(Kliker.info-Dnevni luist)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku