hamburger-icon

Kliker.info

Žestoki medijski rat u Sarajevu : Predizborni obračuni kroz nerazjašnjena ubistva

Žestoki medijski rat u Sarajevu : Predizborni obračuni kroz nerazjašnjena ubistva

15 Avgusta
15:21 2014

BakirFahro3Nerazjašnjena ubistva postala su novom okosnicom obračuna nekih od političkih suparnika u Bosni i Hercegovini koji se pripremaju za obračun na izborima zakazanim za 12. oktobar, a najteže optužbe stižu na račun aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i donedavnog ministra sirgurnosti i predsjednika Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.Njih dvojica natjecat će se za poziciju novog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH s četvorogodišnjim mandatom i vjerojatno će u toj utrci biti i najozbiljniji kandidati iako za ovu poziciju ima još osam pretendenata.

Nekadašnji bliski suradnici i saveznici Izetbegović i Radončić sada su neprijatelji koji otvoreno ratuju no optužbe uglavnom razmjenjuju posredstvom medija.Sarajevski magazin “Slobodna Bosna” na naslovnici svog posljednjeg broja objavio je neku vrstu satirične tjeralice za Radončičem.”Zatvor – prije ili poslije izbora?”, naslov je iza kojega stoji informacija kako je Posebno tužilaštvo  Kosova u Sarajevo navodno poslalo nekoliko iskaza svjedoka-pokajnika u predmetu koji se vodi protiv Nasera Keljmendija, vođe jednog od najvećih narko-klanova na Balkanu.

Keljmendi je većinu svojih operacija vodio iz Sarajeva odakle je uoči policijske akcije u kojoj je planirano njegovo privođenje pobjegao 2013. godine da bi potom bio pronađen i uhapšen  na Kosovu gdje mu je počelo suđenje.Tužilački   tim s Kosova predvođen Amerikancem Andrewom Hughesom, kako tvrdi SB, prikupio je “zanimljive” fotografije i snimke telefonskih razgovora koji su sada proslijeđeni tužitelju Tužilaštva  BiH Dubravku Čampari.Ključ cijele priče je istraga o tome tko je odgovoran za ubojstvo Ramiza Delalića Ćele, jednog od najpoznatijih sarajevskih kriminalaca likvidiranog pod nerazjašnjenim okolnostima još 2007. godine.

Sarajevski magazin tvrdi kako postoje dokazi da je to ubojstvo rezultat plana u čijem je donošenju sudjelovao i Radončić, a ta je inkriminacija i sastavni dio optužnice koja je javno pročitana na početku suđenja Keljmendiju u Prištini.Kriminalcima poput Keljmendija Delalić je bio izravna konkurencija dok je Radončićev motiv navodno bio to što je Delalić posjedovao neke kompromitirajuće dokaze o njegovim prijeratnim vezama s jugoslavenskom vojnom obavještajnom službom (KOS).Odmah nakon što je SB objavila ove optužbe Radončićev “Dnevni avaz” uzvratio je udarac uz tvrdnju kako je Dedalić ubijen jer je bio smetnja Izetbegoviću, a ne sadašnjem predsjedniku SBB-a.

“Avaz” je ocijenio kako konkurentski magazin  “jeftinim prijetnjama i fotomontažama pokušava zaplašiti Radončića” te ističe kako u tome neće uspjeti odnosno da će stvarni počinitelji i nalogdavci Delalićeva ubojstva biti suočeni s istim ishodom kao i Josip Perković i Zdravko Mustač koje se sada procesuira u Njemačkoj zbog ubistva Stjepana Đurekovića.”Avaz” podsjeća na intervju kojega je Delalić 2007. godine dao upravo “Slobodnoj Bosni” u kojemu je ustvrdio kako je “ubijao za Aliju (Izetbegovića)” a kako je za to znao i njegov sin Bakir.

“Avaz” zaključuje kako je Delalić kao neugodan svjedok mogao smetati samo bošnjačkom političkom vrhu oličenom u porodici  Izetbegović pa je stoga vjerojatno i smaknut.Zamršena priča o tome tko koga krivi za ubistvo  Delalića i čime je ono bilo motivirano dodatni je zaplet dobila i u iskazima nekih od svjedoka na suđenju zločinačkoj grupi predvođenoj Zijadom Turkovićem koji su tvrdili kako je upravo on umiješan u to ubojstvo.Turković je u prvostupanjskom postupku osuđen na 40 godina zatvora no nije proglašen krivim za Delalićevo ubojstvo.Presuda je nedavno   poništena pa se očekuje novo suđenje.

Taj slučaj u ime Tužilaštva  BiH vodio je upravo tužilac  Dubravko Čampara koji je sada, navodno, u posjedu novih dokaza o suodgovornima za Delalićevo ubojstvo što su stigli s Kosova.Zanimljivo je da je se upravo Čampara našao na “Avazovoj” meti uz Izetbegovića uz optužbu kako “Delalićev leš pokušava podmetnuti nevinima”.”Avaz” je Čamparu nazvao “kućnim tužiteljem Bakira Izetbegovića” optuživši ga da upotrebljava  položaj i zaprijetivši kako će prije ili kasnije za to odgovarati i uz najavu kako će nakon oktobarskih  izbora uslijediti “čišćenje Tužiteljstva BiH od politički ubačenih pojedinaca”.

Tužilaštvo  BiH ranije ove sedmice  upozorilo je kako se neki od tužilaca  koji su angažirani na najozbiljnijim slučajevima organiziranog kriminala suočavaju s pojačanim medijskim i političkim pritiskom.Pri tom je kao jedan od primjera naveden upravo “slučaj Turković”, a Tužilaštvo  BiH javno je poručilo kako pod pritiscima neće popustiti niti će zbog tih pritisaka biti pošteđen bilo koji pojedinac.  (Kliker.info-Hina)

Podijeli

Jedan komentar

  1. Joana
    Joana 24 Avgusta, 18:13

    Milovan21/04/2012Znam za ovaj slučaj i osobno ponzam ovog čovjeka. Vrijedan i marljiv, vrlo pristupačan čovjek koji je želio samo uzdržavati svoju staru i bolesnu majku. Naši jako humani poslodavci samo su smišljali kako da mu daju otkaz i da ga istjeraju na ulicu te da crkne kao i većinu radnika danas. Što rade iz radnika te nemani i sadomazohisti od ljudi pokazuje ovaj slučaj. A nemanima poručujem da će i njima doći jednom kraj i hrvatski radnik ima svojih granica ali samo šuti.

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku