hamburger-icon

Kliker.info

Žestoke ulične borbe u glavnom gradu Čečenije: Ubijeno desetak policajaca, veći broj ranjenih (Video)

Žestoke ulične borbe u glavnom gradu Čečenije: Ubijeno desetak policajaca, veći broj ranjenih (Video)

04 Decembra
20:58 2014

grozni11U glavnom gradu ruske republike Čečenije, Groznom, izbili su žestoki oružani sukobi između islamističkih ekstremista i snaga sigurnosti. Prema zadnjim informacijama ubijeno je najmanje 16 osoba, od toga  desetak pripadnika ruske policije. Oko 30 osoba je ranjeno.Militanti su napad započeli tijekom noći. Iz automobila su otvorili vatru na prometnu policiju te su zatim napali  zgradu medija i jednu školu. Iz islamističke skupine ističu i kako su izveli samoubilački napad.

Čečenski predsjednik Ramzan  Kadirov, inače čovjek lojalan vlastima u Moskvi, ističe kako je situacija sada pod kontrolom te kako nitko od napadača nije pobjegao. “Niti jedan bandit se nije izvukao, osobno vodim operaciju”, poručio je Kadirov.
Ovakvi napadi nisu česti u Groznom otkako je ruska vojska silom slomila separatističku pobunu početkom stoljeća. Od onda se situacija poprilično stabilizirala, mada su snage sigurnosti u Groznom ostale na visokoj razini. Stoga ovaj napad i iznenađuje jer se radi o iznimno čuvanom gradu gdje su ruske obavještajne službe uvijek na oprezu, naročito u zadnje vrijeme kada i Islamisti s Bliskog istoka, uključujući i ISIL, prijete “oslobađanjem” Čečenije.

Napade je komentirao i ruski predsjednik Vladimir Putin ističući kako je uvjeren da čečenske snage sigurnosti mogu izaći na kraj s militantima.No, ovo je najveći napad u Groznom u zadnje vrijeme i sigurno će biti izvor još jednog problema za rusku Vladu koja ovih dana ponajviše brine o ekonomiji i udaru Zapadnih sankcija.Prema pojedinim izvorima militanti i dalje drže jednu školu pod opsadom. Nema informacija da su se u trenutku napada u školi nalazila djeca.Reporter AP-a ističe kako se na ulicama grada mogla čuti žestoka pucnjava, a zgrada tiskare – koju su napali militanti – zapaljena je. Isti izvor ističe kako je vidio mrtvo tijelo osobe u civilnoj odjeći u blizini zgrade.

Militanti ističu kako su napad izveli po naredbi čečenskog separatističkog lidera Aslana Bjutukajeva za kojeg se vjeruje da je preuzeo vodstvo nad militantima nakon što je dotadašnji islamistički vođa, Doku Umarov, navodno ubijen od strane ruskih službi ranije ove godine.Napad u Groznom dogodio se svega nekoliko sati prije nego je Putin započeo svoje godišnje obraćanje naciji. Dmitrij Trenin, analitičar iz Moskve, komentirao je: “Ovaj napad nema smisla, jedini cilj je bio osramotiti Putina nekoliko sati pred njegov godišnji govor”.

Ruski medijski izvori ističu kako se na pojedinim dijelovima grada još uvijek čuje pucnjava te kako su u borbama korišteni i raketni bacači.Lokalni dužnosnici ističu kako su snage sigurnosti uspjele spriječiti veći broj terorističkih napada koje su militanti planirali jutros izvesti.Iz Moskve ističu kako je anti-teroristička operacija i dalje na snazi u glavnom gradu Čečenije.Sam grad Grozni je gotovo u potpunosti ponovno izgrađen nakon što je razoren u dva rata između Rusije i separatista kasnih 90-ih godina. Prema pojedinim procjenama u ratovima je ubijeno i do 160,000 ljudi.Sudeći prema najnovijim video snimkama, borbe na ulicama Groznog su izuzetno žestoke te podsjećaju na ratnu zonu. (Kliker.info-Advance)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku