hamburger-icon

Kliker.info

Žestok udarac za Ankaru : Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju i priznao genocid nad Armenima

Žestok udarac za Ankaru : Predstavnički dom SAD usvojio rezoluciju i priznao genocid nad Armenima

30 Oktobra
04:05 2019

Predstavnički dom američkog Kongresa  je   prihvatio nacrt rezolucije kojim su dešavanja iz 1915. godine okaraktrerisana “genocidom nad Armenima” , što će sasvim sigurno dodatno narušiti ionako krhke odnose Ankare i Vashingtona.

Aplauzima i čestitanjem rezolucija je izglasana sa 405 glasova za, kojom se Sjedinjene Države sjećaju žrtava genocida u Armeniji.

Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsjedavajuća Predstavničkog doma kazala je nakon toga da se osjeća počašćeno što se pridružila kolegama u sjećanju na, kako je navela, jednu od najvećih grozota 20 stoljeća: sistematskog ubijanja više od milion i po Armenskih muškaraca, žena i djece, koje je počinilo Osmansko carstvo.

Iz Armenije su ranije vrlo često dolazili apeli da se ubistva od 1915. do 1917. godine priznaju kao genocid, koji je inače ranije priznalo više od 30 zemalja svijeta.

Inače, Turska je žestoko protivi da se radi o genocidu.

Nacrt rezolucije koji je u aprilu predložio demokratski zastupnik Adam Schiff , mora biti usvojen i u Senatu na isti način kao i u Predstavničkom dfomu ,kako bi bio prihvaćen.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku