hamburger-icon

Kliker.info

Žepinić protiv Karadžića : Sarajlije su imale samo jednu naciju!

Žepinić protiv Karadžića : Sarajlije su imale samo jednu naciju!

15 Februara
06:53 2013

Vitomir Žepinić, zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH uoči rata, kao svjedok odbrane Radovana Karadžića rekao je da mu je žao što početkom 1992. nije uhapsio i optuženog i sve lidere nacionalnih stranaka..Optuženi Karadžić je pozvao Vitomira Žepinića da svjedoči u njegovu odbranu. Međutim, nakon onog što je svjedok  rekao u haškoj sudnici vjerovatno se pokajao. Mnogi svjedokovi odgovori, umjesto da budu u funkciji Karadžićeve odbrane, prometnuli su se u optužbe. Tako je izjavio kako mu je žao što nije pohapsio i optuženog i ostale lidere nacionalnih stranaka "i tako možda spriječio rat".

Protiv podjele                               Žepinić se tada suprotstavljao svakoj podjeli policije na srpsku, bošnjačku i hrvatsku, zbog čega je bio izložen napadima i prijetnjama vrha Srpske demokratske stranke i samog Karadžića. Po svjedokovim riječima, oni su već od jeseni 1991. nastojali da nasiljem i ratom Srbe odvoje od drugih naroda u Bosni i Hercegovini ."Sve što se nakon oktobra 1991. dešavalo u Bosni i Hercegovini bilo je protivzakonito. Vi ste, gospodine Karažiću, formirali protivzakonitu skupštinu srpskog naroda, formirali ste neku republiku koju niko nije priznavao, jer je to bilo neregularno.

 Prema tome, sve što ste vi radili bilo je protivzakonito", rekao je svjedok.Optuženi Karadžić, kao zastupnik sopstvene odbrane, nastojao je da dokaže da nikad nije podsticao ni pozivao na nacionalnu mržnju i tražio je da svjedok potvrdi da su mu prijatelji u predratnom Sarajevu bili iz svih nacija. I Bošnjaci i Hrvati, a ne samo Srbi."Pa doktore Karadžiću, vi niste ni mogli imati samo jednonacionalno društvo. To je bilo jednostavno nemoguće u sredini kao što je Bosna i Hercegovina, a pogotovo Sarajevo. Sarajlije su imale samo jednu naciju, doktore Karadžiću, vi ćete se toga dobro sjetiti – Sarajlija. U Sarajevu nikad niko nije postavljao pitanje nacije", rekao je doktor Žepinić.

"BiH će nestati za dva dana"       
U kojem trenutku je u Bosni i Hercegovini sve postalo drugačije, pitao je Karadžić svjedoka."To je bila skupštinska sjednica 10. i 11. oktobra 1991. godine, kad ste vi izjavili da će Bosna nestati za dva dana i da će 400 000 ljudi u Sarajevu poginuti i tako dalje, na šta je gospodin Izetbegović odgovorio da će žrtvovati mir za suverenitet Bosne i Hercegovine. Onda ste vi i srpski poslanici 15. oktobra 1991. godine demonstrativno napustili skupštinu. Taj dan je bio presudan dan za sudbinu Bosne i Hercegovine."Vitomir Žepinić se do samog izbijanja rata u Bosni i Hercegovini protivio svim podjelama na nacionalnoj osnovi. Zbog toga je, umjesto u vladi Republike Srpske, završio u zatvoru u Kuli. Psihijatar po profesiji, danas živi u Velikoj Britaniji, gdje se u jednom institutu posvetio proučavanju i terapiji posttraumatskog stresa. (Kliker.info-DW)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku