hamburger-icon

Kliker.info

Zenički rudari se opraštaju od stradalih kolega : Tužni smo jer ste otišli, a sretni jer smo vas poznavali

Zenički rudari se opraštaju od stradalih kolega : Tužni smo jer ste otišli, a sretni jer smo vas poznavali

08 Septembra
12:37 2014

komemoracija1Tišina, suze i bol na licima porodica petorice stradalih rudara obilježili su današnju komemoraciju poginulim u nesreći u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.Predsjednik Sindikata tog rudnika Mehmed Oruč rekao je okupljenima u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica da su stradali rudari dali živote pokušavajući svojim porodicama osigurati bolju budućnost.”Bili su ogromni borci, heroji koje je zadesila tužna sudbina”, rekao je Oruč.Obećao je da rudari neće zaboraviti stradale kolege te kazao kako se mora intenzivnije raditi na povećanju sigurnosti na radnom mjestu, javlja iz Zenice reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.Direktor RMU Zenica Esad Čivić kazao je da su zaposlenici rudnika ostali bez pet vrijednih i čestitih kolega.

Podrška porodicama

”Radili su teške i odgovorne poslove, upućeni jedni na druge duboko pod zemljom koja ih je i uzela. Bili su veseli, dobri sinovi, brižni muževi i očevi”, rekao je Čivić.”Rudarska solidarnost pokazat će i sada svoje lice”, dodao je, kazavši da je obaveza rudnika da ne zaboravi ni stradale kolege, ni njihove porodice. Rekao je kako se nada i da će šira zajednica pomoći.Gorski udar, koji se desio u četvrtak, nisu preživjeli rudari Fahir Halač, Mehemed Dizdarević, Hajrudin Bradarac, Fejzo Isaković i Mehmedalija Halilović.Isakovića, oca petero djece, malo više od godinu dijelilo je od penzije. Hajrudin Bradarac počeo je raditi par dana prije nesreće – stradao je tokom svoje četvrte smjene.

Sinan Husić, Predsjednik Sindikata rudara Federacije BiH, poručio je porodicama stradalih rudara da su im vrata Sindikata širom otvorena i da na njihovu podršku mogu računati.On je dodao da će rudari sutra reći sve što imaju kazati.Radnicima RMU Zenica, sa posebnim osvrtom na one u Raspotočju, poručio je – ”ostati bez posla nećete, raditi u boljim uslovima morate”, javila je Krstin.Generalni direktor Elektroprivrede Elvedin Grabovica je rekao:”Nikada dovoljno nećemo znati šta je rudarski posao, mi koji nismo rudari. Znamo šta znači boriti se za rudara zarobljenog u jami. Ohrabrilo nas je vaše jedinstvo i solidarnost.Stojim s poštovanjem ispred živih sa obećanjem da ćemo dati sve od sebe da se ovo nikada ne ponovi.Petorici rudara želim spokoj, njihovim porodicama snagu. Nama ostaje sjećanje na stradale i odgovornost za žive.”Federalni ministar rudarstva Erdal Trhulj rekao je da su stradali rudari ”heroji ovog društva o čijim porodicama svi moramo brinuti, što ćemo i učiniti”.Premijer FBiH Nermin Nikšić kazao je da je obaveza onih koji donose odluke da omoguće rudarima bolje i sigurnije uslove za rad.Rekao je su rudari, čini se, jedini ljudi koji cijeli život provode u solidarnosti. ”Zato učimo od njih”, kazao je.

Zajednička dženaza

U 14 sati klanjat će se zajednička dženaza poginulim rudarima na platou Kamberovića polja u Zenici.Nakon toga će se obaviti pojedinačne dženaze i ukop poginulih rudara u mjesnim grobljima Vrselje, Ponirak, Poratje i Prašnice.U jami Raspotočje bila su zarobljena 34 rudara, koji su ostali na 800 metara dubine nakon gorskog udara koji se dogodio u poslijepodnevnim satima u četvrtak.U petak je iz jame evakuisano 29 njih.Tijela četvorice rudara izvučena su iz jame u subotu, a u večernjim satima u nedjelju izvučeno je i tijelo petog rudara,U Zenici su, prema odluci načelnika Općine Zenica Husejina Smajlovića, nedjelja i ponedjeljak proglašeni Danom žalosti.Vlada bh. entiteta Federacija BiH odlučila je da, zbog teške rudarske nesreće u jami Raspotočje, ponedjeljak bude Dan žalosti na cijelom području tog entiteta. (Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku