hamburger-icon

Kliker.info

Žene u crnom: U Srbiji se negira genocid na svim nivoima

Žene u crnom: U Srbiji se negira genocid na svim nivoima

11 Juna
15:19 2016

crne1Članice Udruženja “Žene u crnom” iz Srbije prisustvovale su mirnoj protestnoj šetnji ulicama Tuzle, koje Srebreničanke održavaju svakog 11. dana u mjesecu u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Predsjednica udruženja Staša Zajović je kazala: “Nije da genocid i učešće u genocidu u Srbiji ne priznaju samo političke elite, nego ta činjenica nije prihvaćena ni u akademskoj zajednici, kao ni u školskom sistemu. Preovladava poricanje i negiranje genocida koje je vidljivo na svim nivoima”.

“Nijedan od zahteva civilnog društva za priznavanje genocida koji se desio u Srebrenici u julu 1995. godine u Srbiji nije razmatran. Mi već 15 godina tražimo da se jedan dan proglasi danom sećanja na genocid, te da se žrtvama podigne spomenik, ali od toga do sada nije ništa prihvaćeno. Politički režim, na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem, stiče jeftine političke poene preko žrtava. Osim toga, nezadovoljni smo i postizanjem međunarodne pravde i radom Haškog tribunala, koji utiče na jačanje nacionalizma zbog toga što je oslobodio odgovorne za zločinačke aktivnosti, Vojislava Šešelja i Momčila Perišića, general-pukovnika nekadašnje Vojske Jugoslavije“, dodala je Zajović.

‘Fašizacija mladih’

Ona je istakla da međunarodnoj zajednici nije važna pravda, bez koje nema stabilnosti u regiji.

“Opasna je klima negiranja genocida među omladinom u Srbiji. Zabrinjavajuće je što se fašizacija populacije mladih ispoljava na najgori način, a istovremeno se briše antifašističko nasleđe Srbije i srpskog naroda”, naglasila je Zajović.

Podsjećajući da je su za kolektivnu dženazu 11. jula u Potočarima do sada spremni posmrtni ostaci 105 žrtava genocida, Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice”, pozvala je porodice čiji su najbliži ranije identificirani, da ukopaju njihove posmrtne ostatke.

“Bliži se 21. godišnjica genocida i bilo bi dobro da porodice ukopaju svoje najbliže, iako su pronađeni možda minimalni dijelovi njihovih tijela. Oni se nadaju da bi se možda mogla pronaći još koja kost, ali mislim da je najbolje da ih ukopaju, da kosti ne stoje, jer spiskovi se mogu zagubiti, a mezar je nepobitna činjenica, koju neki žele negirati i tako umanjiti broj ubijenih tokom genocida”, rekla je Ćatić.

(Kliker.info

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku