hamburger-icon

Kliker.info

Željko Komšić : “Situacija u BiH u ovom trenutku je takva da će se stvari u narednom periodu morati ‘lomiti’

Željko Komšić : “Situacija u BiH u ovom trenutku je takva da će se stvari u narednom periodu morati ‘lomiti’

01 Marta
04:02 2019

Demokratska fronta sama neće u vlast jer je to beskorisno, jer DF po broju glasova nije toliko jak da bi bilo kakve procese mogao da modelira, da upravlja bilo čime bez BH bloka, dijela BH bloka ili neke veće snage, rekao je večeras u Dnevniku D Federalne televizije Željko Komšić, lider DF i član Predsjedništva BiH, piše Patrija.

“To bi bio samo ulazak u vlast, zarad vlasti. Ne biste mogli ništa uraditi, a to nikom ne odgovara i ne funkcionišemo na taj način”, rekao je Komšić i dodao da niko ne zna šta će biti za mjesec dana i šta će vrijeme donijeti. 

“Ja sam Izetbegoviću odmah poslije izbora rekao da sami nećemo u vlast s obzirom na rezultat”, dodao je lider DF, odgovarajući na konstataciju voditeljice o današnjoj izjavi Bakira Izetbegovića koji je rekao da “DF čeka četiri mjeseca”.

Kako navodi Nap upitan da li misli da će SDA, u slučaju da DF ne uđe u vlast, ostati usamljena u procesima, Komšić je kazao da “ne misli da će ostati usamljeni u čistom zbiru”.

“Koliko ja znam i SBB i PDA, pa i A-SDA su vrlo raspoloženi da uđu u vlast. Eh sad, da li će SDA ostati usamljena kod glasanjima po pojedinim pitanjima je sasvim druga stvar. Šta će SDA i s kim raditi je pitanje za njih, ne za DF”, poručio je Komšić.

Komentarišući stav intelektualaca da u vlast u BiH treba ući građanski blok, Komšić se saglasio s tim stavom.

“Situacija u BiH u ovom trenutku je takva da će se stvari u narednom periodu morati ‘lomiti’. Pogotovo priča oko izmjene Izbornog zakona ili eventualno izmjena Ustava BiH. SDA, HDZ BiH i SNSD imaju većinu za izmjenu Izbornog zakona, za izmjene ustava bi im trebalo. Zbog tih procesa mislim da je cijeli BH blok trebao da uđe u vlast”, mišljenja je Komšić.

Komentarišući BH blok, Komšić je kazao da bi trebalo ući u formiranje platvorme BH bloka. 

“Inače bi se moglo desiti da funkcija BH bloka bude funkcija sredstva koje će obezbijediti Radončiću i Kukiću da uđu u vlast i onog trenutka kad se to desi ponestat će potreba za postojanje BH bloka. To je potuno pogrešan put”, zaključio je Komšić, prenosi Patrija. 

Komšić je komentarisao i odluke RS o vojnoj neutralnosti, te kazao da takvu odluku mora donijeti cijela zemlja, a ne jedan dio. 

O zastoju u izboru mandatara Vijeća ministara BiH Komšić kaže da zastoj nije uzrokovala priča o NATO-u, već je izbor mandatara stao kada je traženo da se mandatar obaveže na poštivanje zakona. 

“Međutim, kako dati mandat čovjeku koji unaprijed kaže da neće poštovati zakon, u ovom slučaju Zakon o odbrani”, rekao je Komšić.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku